۷ روش محافظت از کودکان در برابر خطرات هوش مصنوعی_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
هوش مصنوعی، فناوری زیاد جذابی است که جای اختصاصی خود را در دل پیر و جوان باز کرده است. دیگر نمیتوان از ادغام گسترده هوش مصنوعی با زندگی روزمره جلوگیری کرد؛ حتی برای بچهها! چطور باید از کودکان در برابر خطرات هوش مصنوعی محافظت کنیم؟
هوش مصنوعی در جنبههای گوناگون زندگی کودکان ادغام شده است. از اپلیکیشنهای آموزشی و اسباببازیهای هوشمند تا دستیارهای صوتی، برنامههای آموزشی و بازیهای مبتنی بر هوش مصنوعی. این همهگیری گسترده، اهمیت دقت به منفعت گیری کودکان از این تکنولوژی را مشخص می کند.
تنها راهی که برای محافظت کودکان در برابر خطرات هوش مصنوعی داریم، شناخت نحوه منفعت گیری کودکان از آن، آموزش نکات امنیتی و کنترل منفعت گیری آنها است.
چطور منفعت گیری امن از هوش مصنوعی را به کودکان آموزش دهیم؟
هوش مصنوعی برخلاف پلتفرمهای آنلاین مطرحی همانند گوگل یا فیسبوک، گزینههای نظارتی برای کنترل والدین ندارد. تنها کنترلهایی که بر سیستم هوش مصنوعی اعمال خواهد شد، مواردی می باشند که مهندسان گسترش نرمافزار طراحی میکنند اما آنها هم تنها به فکر بهبود هوش مصنوعی شرکت خود، در بازاری به شدت رقابتی می باشند.
وجود مخاطرات و نبوده است تنظیمگری هوش مصنوعی ترسناک است، اما راههایی وجود دارد تا بتوان هوش مصنوعی را به طور ایمنتر و مسئولانهتر، در اختیار کودکان قرار داد. در ادامه، این راهها را بازدید میکنیم.
۱- محدودیتهای راحتی برای منفعت گیری کودکان از فناوریهای هوشمند تعیین کنید
محدود کردن نحوه و زمان منفعت گیری از دستگاهها یا اپلیکیشنهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای کودکان، الزامی است. گذراندن زمان زیاد با انواع فناوری، از جمله هوش مصنوعی، تبدیل تشکیل عادتهای ناسالم میبشود. از فرزندانتان بخواهید که برخی فعالیتهای خود را بدون هوش مصنوعی انجام بدهند و برای ساعاتی، از صفحههای نمایش فاصله بگیرند. بهتر است خودتان هم در این زمان زمان، گوشی و دستگاههای هوشمند را کنار بگذارید و همقدم با فرزندانتان، به کاری مشغول شوید.
۲- به محتوای اپلیکیشنها و تنظیمات حریم خصوصی نظارت داشته باشید
اکثر برنامههای مبتنی بر هوش مصنوعی، به طوری دلنشین و درگیرکننده طراحی شدهاند اما این برنامهها، دادههای کاربران را جمعآوری میکنند. بعد مواظب منفعت گیری کودکان از اپلیکیشنها، بازیها و دستگاههای مبتنی بر هوش مصنوعی باشید. مطمعن حاصل کنید که تنظیمات حریم خصوصی را در همه ابزارهای هوش مصنوعی که کودکتان با آنها تعامل دارد، بازدید کنید. این چنین، به طور مرتب، به محتوا یا اطلاعات این برنامهها نظارت کنید تا یقین شوید که مناسب سن فرزند شما می باشند.
۳- به کودکان، از اهمیت امنیت دادهها توضیح دهید
امکان پذیر کودکان، به درستی فهمید اهمیت حریم خصوصی و نگه داری اطلاعات شخصی نشوند؛ به خصوص هنگامی پای هوش مصنوعی در بین باشد. به فرزندانتان زیاد ساده و قابل فهمیدن توضیح بدهید که اپلیکیشنها و دستگاههای مبتنی بر هوش مصنوعی چطور میتوانند اطلاعات شخصی را جمعآوری کنند و چرا نباید اطلاعات شخصی همانند نام کامل، نشانی یا اسم مدرسهشان را به سیستمهای هوش مصنوعی اراعه دهند. به آنها پشتیبانی کنید تا بفهمند که ابزارهای هوش مصنوعی سرگرمکننده و سودمند می باشند اما در منفعت گیری از آنها باید محتاط می بود.
۴- تواناییهای تفکر انتقادی را در کودکان پرورش دهید
هوش مصنوعی در جواب به سوالهای گوناگون و حل مسائل، عملکردی خیرهکننده دارد اما کودکان باید بدانند که همه جوابهای هوش مصنوعی، درست یا بدون جانبداری نیستند. کودک خود را به تفکر انتقادی درمورد جوابهای هوش مصنوعی تشویق کنید. زیر سوال بردن جوابهای هوش مصنوعی و تحقیق شخصی، به کودکان میآموزد تا دید محتاطانهتری نسبت به فناوری داشته باشند؛ نه این که هر چه هوش مصنوعی او گفت را بپذیرند.
۵- در تعاملهای کودکان با هوش مصنوعی، وجود داشته باشید
وقتی که کودکتان با هوش مصنوعی ربط برقرار میکند، کنار او حضوری فعال داشته باشید. برای مثال، وقتی که با اپلیکیشنهای مبتنی با هوش مصنوعی کار میکند، با اسباببازی هوشمندش بازی میکند، کنارش باشید یا از او سوال کنید که از فلان ابزار هوش مصنوعی چه چیزی یاد گرفته است. وجود فعالانه پشتیبانی میکنند تا بهتر فهمید نحوه ربط کودک خود با هوش مصنوعی شوید، به او در حل مسائل به وجود امده پشتیبانی کنید و به سوالهایش درمورد کارکرد هوش مصنوعی جواب دهید.
۶- از جنبه غیر عاطفی هوش مصنوعی به کودکتان بگویید
اسباببازیها یا دستیارهای صوتی مبتنی بر هوش مصنوعی، به نظر کودکان، حرکت کاملاً انسانی دارند؛ به خصوص آن دسته از ابزارهایی که با مقصد نمایش احساسات یا جواب به روشای دوستانه طراحی شدهاند. بعد زیاد مهم است که به فرزندانتان توضیح دهید که نحوه کار هوش مصنوعی چطور است و امکان پذیر آنها همانند دوستی صمیمی تعامل برقرار کنند اما انسان نیستند. این نوع مکالمات، به کودکان پشتیبانی میکنند تا ربط سالمی با فناوری برقرار کنند و از نظر عاطفی یا ارتباطی، به آنها تکیه نکنند.
مسئله کنکوری: از کودکتان بخواهید که به چند حس فکر کند که میشناسد؛ برای مثال، ناراحتی، نشاط یا خشمگینی. سپس، برایش توضیح دهید که هوش مصنوعی واقعاً این چنین احساساتی را نمیتواند توانایی کند. به فرزندتان بگویید که چون هوش مصنوعی این احساسات را ندارد، نمیتواند به طور دقیق، فهمید احساسات او نیز بشود یا همانند شما و دوستان صمیمیاش، با آنها رابطه برقرار کند.
۷- کودکان را با انواع مختلفی از بازی و فعالیتهای آموزشی آشنا کنید
هوش مصنوعی قادر است سرگرمی و آموزش شخصیسازی شده اراعه کند، اما کودکان باید با انواع فعالیتهایی در تماس باشند که فناوری در آنها دخالتی ندارد. تعامل های دنیای واقعی و تجارب عملی، به اندازه چیزهایی که کودکان از هوش مصنوعی میآموزند، مهم می باشند. نگه داری این اعتدال پشتیبانی میکند تا آنها، تواناییهای اجتماعی، هوش اضطراب و خلاقیتی را فرا بگیرند که هوش مصنوعی قادر به اراعهاش نیست.
آیا هوش مصنوعی برای کودکان امن است؟
شما هوش مصنوعی را برای کودکان امن میدانید؟ به نظر شما، تا چه سنی نباید اجازه تعامل کودکان با هوش مصنوعی را داد؟ اصلاً این چنین اعتقادی دارید یا ترجیح میدهید کودکان هم، همقدم با پیشرفت روز از فناوری منفعت ببرند؟
به نظر شما، مزایای هوش مصنوعی برای کودکان به خطراتش میارزد؟ شما چه راهها و اقداماتی برای کنترل منفعت گیری فرزندانتان در برابر خطرات هوش مصنوعی و حفاظت از آنها به کار گرفتهاید؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در بین بگذارید.
سوالهای متداول
۱- هوش مصنوعی چه تأثیری بر کودکان دارد؟
هوش مصنوعی تاثیرات مثبت و منفی بر کودکان دارد. کودکان با منفعت گیری از هوش مصنوعی، انواع مفاهیم و تواناییها را بهصورت کاربردی و سرگرمکننده یاد میگیرند. از مزیتهای برنامههای مبتنی بر هوش مصنوعی این است که اختصاصی نیاز هر فرد، شخصیسازی میبشود.
از معایب منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی، باید به نگرانیهای امنیتی، جلوگیری از رشد عاطفی و وابستگی بیشتر از حد به تکنولوژی اشاره کنیم که زمان آنها برای ارتباطات واقعی و معنادار را افت میدهد. منفعت گیری متعادل از هوش مصنوعی و تعامل در دنیای واقعی، برای افت اثرات منفی این فناوری تازه بر کودکان الزامی است.
۲- چه سنی برای معارفه هوش مصنوعی به کودکان مناسب است؟
قانون دقیقی برای اغاز منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی وجود ندارد. با این حال، بازه سنی ۴ تا ۶ سال، زمان مناسبی برای معارفه اسباببازیها یا اپلیکیشنهای آموزشی مبتنی بر هوش مصنوعی است. حتماً به بازه سنی ابزارها یا اسباببازیهای هوش مصنوعی، و نکات ایمنی منفعت گیری از آنها دقت کنید.
کودکان تقریباً از هر سنی میتوانند با هوش مصنوعی تعامل برقرار کنند؛ مسئله مهم این است که والدین همیشه در طول فرایند منفعت گیری کودکان از ابزارهای هوش مصنوعی شرکت داشته باشند، به نحوه منفعت گیری کودکان نظارت کنند و قوانین آشکار و سالمی برای زمان زمان منفعت گیری از صفحه نمایش تعیین کنند.
۳- چطور میانه منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی، از حریم خصوصی آنها محافظت کنیم؟
حفاظت از اطلاعات فرزندتان در زمان منفعت گیری از برنامههای هوش مصنوعی، نیازمند تحقیق کافی و کنترل شما است. از طریق راه حلهای زیر، میتوانید از حفاظت اطلاعات کودکانتان یقین شوید:
- قوانین حریم خصوصی همه برنامهها یا اسباببازیهای مبتنی بر هوش مصنوعی را بازدید کنید. شرکتهایی را اشکار کنید که اطلاعات شفافی درمورد نحوه جمعآوری، ذخیرهسازی و منفعت گیری از دادههای کاربران اراعه میکنند.
- از تنظیمات کنترل والدین، برای محدود کردن جمعآوری اطلاعات منفعت گیری کنید یا گزینههایی همانند ضبط صدا و ردیابی موقعیت جغرافیایی را غیر فعال کنید.
- فرزند خود را با قوانین اولیه حریم خصوصی و محافظت از دادهها آشنا کنید. برای مثال، به او بگویید که اطلاعات شخصی همانند نام، نشانی یا اسم مدرسهاش را با برنامه یا دستگاه هوش مصنوعی در بین نگذارد.
- از حسابهای خانوادگی منفعت گیری کنید تا بر نوع دادههای جمعآوری شده نظارت داشته باشید و تنظیمات برنامهها را کنترل کنید.
- به طور مرتب، برنامهها یا اسباببازیهای کودکتان را بازدید کنید. هر تنظیمات یا گزینهای که نیاز خاصی به آن نیست یا کار نامشخصی با دادههای کاربران انجام میدهد، حذف کنید.
منبع: calm
دسته بندی مطالب