خیانت مجدد همسر: آیا هسر شما مجدد خیانت میکند؟_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
آیا فردی که یکبار خیانت کرده، مجدد این کار را انجام میدهد؟ یک مطالعه تازه که در مجله معتبر Journal of Personality and Social Psychology انتشار شده، به بازدید این نوشته پرداخته و نتایج جالبی اراعه کرده است. در این مقاله، یافتههای این پژوهش را بازدید میکنیم و به این سوال جواب میدهیم که آیا خیانت یک حرکت اتفاقی است یا بخشی از شخصیت فرد؟
آیا خیانت یک ویژگی ثابت شخصیتی است؟
یکی از سؤالات کلیدی در روانشناسی این است که آیا رفتارهای غیراخلاقی، همانند خیانت، تنها در موقعیتهای خاص رخ خواهند داد یا نشانهای از یک ویژگی شخصیتی پایدار می باشند؟ مطالعهای به رهبری ایزابل تیلمن از مؤسسه ماکس پلانک در آلمان، با گفتن «خیانت، خیانت، تکرار: درمورد تداوم حرکت غیرصادقانه در موقعیتهای شبیه» به این نوشته پرداخته است. این پژوهش با بازدید حرکت بیشتر از ۲۹۰۰ داوطلب در طول چند سال، به جستوجو جواب به این سوال می بود که آیا افرادی که یکبار خیانت میکنند، گمان بیشتری برای تکرار این حرکت دارند؟
نتایج یک پژوهش دلنشین
در این پژوهش، داوطلبان در سه آزمون گوناگون شرکت کردند که هر یک برای سنجش صداقت و حرکت غیرصادقانه طراحی شده می بود:
۱. بازی ذهنی (Mind Game):
داوطلبان باید عددی بین ۱ تا ۸ را روی کاغذ مینوشتند و سپس با عددی اتفاقی که روی صفحه نمایش ظاهر میشد، قیاس میکردند. اگر عدد نوشتهشده با عدد روی صفحه مطابقت داشت، ۲ یورو دریافت میکردند. محققان نمیتوانستند صحت جوابها را بازدید کنند؛ به این علت، داوطلبان میتوانستند با گفتن «بله» بهراحتی پول دریافت کنند.
۲. آزمون پرتاب سکه (Coin-Toss Task):
داوطلبان باید یک طرف سکه (شیر یا خط) را انتخاب کرده و سپس سکه را سه بار پرتاب میکردند. اگر هر سه پرتاب با انتخاب آنها مطابقت داشت، ۲ یورو دریافت میکردند. همانند آزمون قبلی، امکان بازدید صحت جوابها وجود نداشت.
۳. آزمون قرعهکشی (Lottery Task):
سه سال سپس، داوطلبان باید ماه تولد مادر خود را با ماهی که بهصورت اتفاقی به آنها نشان داده میشد، قیاس میکردند. در صورت تطابق، ۵ یورو دریافت میکردند. باز هم، جوابها قابلقبول نبودند.
نتایج پژوهش
نتایج نشان داد که حرکت غیرصادقانه در بین داوطلبان زیاد رایج می بود:
- در بازی ذهنی، ۳۲ درصد از داوطلبان جواب «بله» دادند، در حالی که اگر همه صادق بودند، انتظار میرفت تنها ۱۲/۵ درصد این جواب را بدهند.
- در آزمون پرتاب سکه، ۲۲ درصد جواب «بله» دادند، در قیاس با ۱۲/۵ درصد مورد انتظار.
- در آزمون قرعهکشی، ۵۰ درصد جواب «بله» دادند، در حالی که گمان واقعی تنها ۸/۳ درصد می بود.
این نتایج مشخص می کند که تعداد بسیاری از داوطلبان برای کسب پول زیاد تر، افترا انها گفتند. افرادی که در یک آزمون خیانت کردند، بهگمان زیاد در آزمونهای دیگر نیز این حرکت را تکرار کردند. برای مثال، اگر فردی در بازی ذهنی غیرصادق می بود، گمان این که در آزمون پرتاب سکه نیز غیرصادق باشد، ۴۳/۸ درصد می بود؛ در حالی که این گمان برای افراد صادق تنها ۶/۳ درصد می بود.
ربط خیانت با ویژگیهای شخصیتی
محققان دریافتند که ویژگیهای شخصیتی تاریک، همانند خودشیفتگی، روانپریشی، خودمحوری و مکیاولیسم، ربط نیرومندای با حرکت غیرصادقانه مداوم دارند. افرادی که امتیاز بالاتری در این ویژگیها داشتند، گمان بیشتری داشت که در چندین آزمون خیانت کنند.
آیا همسر خیانتکار مجدد خیانت میکند؟
این سوال زیاد مهم است. فارغ از این که تعریف امنیت عاطفی چیست، هراس خیانت مجدد روان ما را آشفته میکند. یافتهها مشخص می کند که خیانت، چه در روابط عاطفی و چه در موقعیتهای دیگر، همانند بازی یا مسائل مالی، امکان پذیر نشانهای از یک الگوی رفتاری پایدار باشد. اگر همسر شما یکبار خیانت کرده، گمان این که مجدد این کار را انجام دهد، بهاختصاصی اگر ویژگیهای شخصیتی منفی در او برجسته باشد، بالاست. یقیناً، تحول غیرممکن نیست؛ اما حرکت غیرصادقانه در تعداد بسیاری از موارد یکبار اتفاق نمیافتد و امکان پذیر تکرار بشود.
چطور با خیانت همسر برخورد کنیم؟
- او مباحثه و مشاوره: سخن بگویید با یک مشاور زوجین میتواند به فهمیدن ریشههای خیانت و بازسازی مطمعن پشتیبانی کند.
- بازدید الگوهای رفتاری: به رفتارهای همسرتان در موقعیتهای دیگر دقت کنید. آیا او در عرصههای دیگر نیز غیرصادق است؟
- تعیین مرزها: اگر تصمیم به ادامه رابطه دارید، تعیین مرزهای آشکار و توافق بر سر قیمتهای مشترک میتواند از تکرار خیانت جلوگیری کند.
خیانت: یک اتفاق یا الگوی رفتاری تکراری؟
مطالعههای گوناگون مشخص می کند که خیانت زیاد تر یک حرکت اتفاقی نیست، بلکه میتواند بخشی از شخصیت فرد باشد. اگر با خیانت همسرتان روبه رو هستید، با آگاهی و مشورت با متخصصان، تصمیماتی آگاهانه برای آینده رابطه خود بگیرید.
منبع های:
Thielmann, I., et al. (2025). Cheat, cheat, repeat: On the consistency of dishonest behavior in structurally comparable situations. Journal of Personality and Social Psychology.
منبع: psychologytoday
دسته بندی مطالب