دست جلوی دهان دارو روی میز

۱۱ باید و نباید برای داشتن کلیه‌های سالم_سیاه پوش


نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش

آیا می‌دانید مصرف برخی مواد خوراکی یا دارویی، به کلیه‌های شما صدمه می‌رسانند؟ برای داشتن کلیه‌های سالم باید چه نکاتی را مراعات کنیم؟

کلیه‌ها نقش مهمی در سلامت بدن بازی می‌کنند. کلیه‌ها ماموریت تصفیه خون، حذف مواد زائد، اعتدال مایعات بدن و نگه داری الکترولیت‌های مناسب را دارند. اگر کلیه‌ها به درستی کار نکنند، کارکرد اعصاب و ماهیچه‌های دیگر بدن نیز به خطر می‌افتد.

همین نوشته علتمی‌بشود تا به سلامت کلیه‌ها، اهمیت بسیاری بدهیم. در این نوشته از «چطور» تصمیم داریم ۱۱ مسئله مهم در نگه داری سلامت کلیه‌ها را گفتن کنیم.

در مصرف برخی داروها، زیاده‌روی نکنید

به داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی همانند ایبوپروفن و ناپروکسن، NSAID-ها می‌گویند. اگر این دسته داروها را به طور مکرر منفعت گیری کنید یا هر بار مقدار بسیاری از آن‌ها مصرف کنید، به کلیه‌ها صدمه می‌رسانید. مصرف داروهای مهارکننده پمپ پروتونی (PPI-ها) برای زخم معده یا ریفلاکس معده به مری نیز در درازمدت، گمان ابتلا به بیماری مزمن کلیوی را افزایش خواهند داد. تنها در صورتی از این داروها منفعت گیری کنید که پزشک آن‌ها را برایتان تجویز کرده باشد.

آنتی‌بیوتیک‌ها را با احتیاط مصرف کنید

آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهایی می باشند که به مقابله با باکتری‌ها می‌روال اما مصرف مکرر آن‌ها، به کلیه‌ها صدمه می‌رساند. حتی اگر سلامت کامل داشته باشید، باید آنتی‌بیوتیک‌ها را با احتیاط مصرف کنید. افرادی که مشکل کلیوی دارند، باید به شدت مواظب آنتی‌بیوتیک‌ها باشند. خطر مصرف برخی انواع آنتی‌بیوتیک‌ها همانند پنی‌سیلین، سولفونامیدها و سفالوسپورین‌ها زیاد تر است.

مکمل‌های گیاهی را کنار بگذارید

میوه داخل کپسول قرص

تولیدکنندگان مکمل‌ها الزامی ندارند که بی‌خطر بودن محصولات خود را اثبات کنند. حال آنکه، برخی از این مکمل‌ها به کلیه‌ها صدمه می‌رسانند. اگر بیماری کلیوی داشته باشید، مصرف این دسته مکمل‌ها برایتان خطرناک‌تر است؛ چرا که حالت کلیه را وخیم‌تر می‌کنند یا بر کارکرد داروهای دیگر تأثیر می‌گذارند. پیش از مصرف هرگونه مکمل گیاهی، با پزشک‌تان مشورت کنید.

تغذیه سالمی در پیش بگیرید

کلیه‌ها، همه خوراکی‌ها و نوشیدنی‌هایی را که مصرف می‌کنید، پردازش می‌کنند؛ از جمله خوراکی‌هایی که برای بدن خوب نیستند؛ همانند چربی، نمک و شکر زیاد. رژیم نامناسب در درازمدت، تبدیل افزایش سختی خون، چاقی بیشتر از حد، دیابت و بیماری‌های فرد دیگر می‌بشود که به کلیه‌ها سختی می‌آورند. یک رژیم سالم حاوی مقادیر بسیاری سبزیجات، میوه، غلات کامل و تنها مقداری غذای فرآوری‌شده است.

مواظب مقدار مصرف نمک باشیدنمک ریختن در ظرف پخت و پز

این ماده معدنی، تأثیرات مختلفی بر بدن انسان‌ها دارد. نمک در برخی آدم‌ها، پروتئین حاضر در ادرار را افزایش می‌دهد. این کار، به کلیه‌ها صدمه می‌زند یا بیماری کلیوی را وخیم‌تر می‌کند. مصرف مقدار زیاد نمک، سختی خون را بالا می‌برد. سختی خون بالا، یکی از دلایل رایج ابتلا به بیماری کلیوی و سنگ کلیه است. این مشکلات به نوبه خود، زیاد دردناک می باشند و درمانی هم ندارند.

آب کافی بنوشید

آب، مواد مغذی مهم را به کلیه‌ها می‌رساند و مواد زائد را به شکل ادرار، به مثانه روانه می‌کند. اگر به قدر کافی آب ننوشید، فیلترهای ریز درون کلیه‌ها از کار بازمی‌همانند که این کار تبدیل راه اندازی سنگ کلیه و تشکیل التهاب می‌بشود. کم‌آبی بدن، حتی به مقدار اندک، اگر مداوم باشد، به کلیه‌ها صدمه می‌زند. در حالت عادی، بهتر است روزانه چهار الی ۶ لیوان آب بنوشید اما اگر بیمار شده‌اید یا در محیط گرمی بوده‌اید، زیاد تر بنوشید.

ورزشکار با تصویر تیره در حال نوشیدن از بطری آب

ورزش کنید

ورزش نیز همانند مراعات یک رژیم غذایی سالم، از ابتلا به بیماری‌هایی همانند دیابت و مشکلات قلبی جلوگیری می‌کند. این بیماری‌ها، در نهایت، به کلیه‌ها صدمه می‌رسانند. اما مواظب باشید که زیاد سریع، تحول رویه ندهید! اگر تحرک‌تان کم است و اکنون تصمیم گرفته‌اید ورزش کنید، باید بدانید که اگر بدن‌تان آماده نباشد، ورزش زیاد نیز به کلیه‌هایتان صدمه می‌رساند. نظر می‌کنیم پنج روز در هفته، به زمان ۳۰ الی ۶۰ دقیقه ورزش کنید. اگر زمان بسیاری است که تحرک نداشته‌اید، به طور تدریجی اغاز کنید. علاوه بر این، اگر مشکلات سلامت و بیماری خاصی دارید، حتماً پیش از اغاز ورزش با پزشک‌تان مشورت کنید.

آزمایش‌های غربالگری کلیه انجام دهید

کسب آگاهی از مشکلات کلیوی، اهمیت بسیاری دارد. اگر قبلاً مشکلات کلیوی داشته‌اید یا سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی، همانند سختی خون، دیابت یا نارسایی کلیه دارید، گمان ابتلای شما به بیماری‌های کلیوی زیاد تر است. در این چنین شرایطی امکان پذیر پزشک‌تان نظر کند که به طور مرتب، آزمایش‌های کلیوی خاصی بدهید. هر چه سریعتر به این بیماری رسیدگی کنید، درمان یا حتی متوقف کردن آن ساده‌تر خواهد می بود.

دست رد به شراب و الکل در کنار داروهادر مصرف الکل احتیاط کنید

نوشیدن الکل به طور زیاد یا مکرر، تبدیل صدمه ناگهانی و جدی یا حتی ابتلا به مشکلات طویل‌زمان کلیوی می‌بشود. نوشیدن الکل، بدن را کم‌آب می‌کند که این نوشته، به کارکرد ضعیف کلیه، افزایش وزن، بیماری کبدی، سختی خون بالا و بیماری‌های فرد دیگر منجر می‌بشود که به کلیه‌ها سختی می‌آورند.

سیگار را کنار بگذاریدنیکوتین سیگار ریخته روی تقویم

سیگار کشیدن، گمان ابتلا به سرطان کلیه و صدمه به رگ‌های خونی را افزایش می‌دهد. هنگامی رگ‌های خونی صدمه ببینند، خون با سختی کمتری به کلیه‌ها داخل می‌بشود. سیگار کشیدن بر کارکرد برخی داروهای درمان‌کننده سختی خون تأثیر می‌گذارد. سختی خون بالا و کنترل‌نشده زیاد خطرناک است و با اهمیت ترین عامل ابتلا به بیماری کلیوی محسوب می‌بشود.

بیماری‌های جدی خود را درمان کنید

دو بیماری که بیشترین سختی را بر کلیه‌ها داخل می‌کنند، دیابت و سختی خون بالا می باشند. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم، به مدیریت بهتر این بیماری‌ها پشتیبانی می‌کنند. اگر مبتلا به دیابت هستید، باید مواظب سطح قند خون و تزریق انسولین در زمان الزام هم باشید. اگر از سختی خون بالا رنج می‌برید، به طور مرتب سطح سختی خون خود را اندازه بگیرید و همه داروهای خود را به همان طریقی که پزشک‌تان تجویز کرده، مصرف کنید.

چطور کلیه‌ها را سالم نگه داریم؟

اینفوگرافیک سالم نگه داشتن کلیه‌ها

اگر دچار بیماری‌های کلیوی شده باشید یا فردی را بشناسید که به مشکل کلیوی دچار شده، قطعاً می‌دانید که تحمل مشکل کلیوی چه مقدار سخت است. برای پیشگیری از ابتلا به مشکلات کلیوی باید به چند مسئله زیاد مهم دقت کنید که در این نوشته، به آن‌ها پرداختیم. شما چند مورد از نکات این نوشته را مراعات می‌کنید؟ آیا آگاهی از راه حلهای نگه داری سلامت کلیه‌ها علتمی‌بشود تا تلاش بیشتری برای سلامت بدن خود کنید؟ لطفاً نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در بین بگذارید.

منبع: webmd

هشدار! این نوشته فقط جنبه آموزشی دارد و برای منفعت گیری از آن ملزوم است با پزشک یا متخصص وابسته مشورت کنید. اطلاعات زیاد تر

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات فناوری

مقالات آموزشی

مقالات سلامتی