مضرات سرکه سیب - سرکه سیب در اثر تخمیر سیب با مخمرها تولید می‌ شود.

زیان های سرکه سیب؛ ۱۱ خطر احتمالی و عوارض سرکه سیب و مصرف بیشتر از حد آن_سیاه پوش


نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش

همان گونه که مزایا سیب زیاد است، خواص سرکه سیب برای سلامتی نیز زیاد است، از جمله افت قند خون و افت وزن. بااین‌حال نگرانی‌هایی درمورد‌ی مسائلی همانند زیان های سرکه برای مردان یا زیان های سرکه سیب و خطرات احتمالی سرکه سیب در بین مردم به‌وجود آمده است. در این مقاله شما را با زیان های سرکه سیب و خطرات احتمالی مصرف بیشتر از حد سرکه سیب و این چنین نحوه مصرف سالم سرکه سیب آشنا می کنیم.

سرکه سیب چیست؟

سرکه سیب دراثر تخمیر سیب با مخمرها تشکیل می‌بشود. مخمرها قند حاضر در سیب را به الکل تبدیل می‌کنند. سپس باکتری‌هایی به این مخلوط اضافه خواهد شد و الکل را به استیک اسید تبدیل می‌کنند. درحدود ۵ تا ۶٪ سرکه‌ی سیب از استیک اسید ساخته شده است. استیک اسید در دسته‌ی اسیدهای ضعیف قرار می‌گیرد. بااین‌حال مقادیر بالای آن خاصیت اسیدی نسبتا بالایی تشکیل می‌کند. با دقت به این مسئله طبیعی است که مواظب عوارض سرکه سیب باشیم.

سرکه سیب علاوه بر استیک اسید، محتوی آب، دیگر اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی است.

برخی مطالعات انجام‌گرفته بر روی جانوران و انسان‌ها نشان داد که استیک اسید و سرکه سیب می‌توانند به چربی سوزی و افت وزن، افت قند خون، افزایش مقاومت به انسولین و تنظیم سطح کلسترول و افت کلسترول پشتیبانی بکنند.

زیان های سرکه سیب و عوارض جانبی احتمالی آن

متأسفانه گزارش‌هایی درمورد‌ی عوارض مصرف سرکه سیب وجود دارد. این عوارض زیاد تر ناشی از مصرف بیش‌ازحد سرکه سیب است. بااینکه مقادیر کم سرکه سیب بی‌خطر است، ولی مصرف زیاد آن می‌تواند زیان اور و حتی خطرناک باشد.

۱. تشکیل تأخیر در تخلیه‌ معده

سرکه سیب جهت افت شدت تخلیه‌ی مواد غذایی از معده می‌بشود. این کار از بالا رفتن قند خون جلوگیری می‌کند و ورود قند به جریان خون را به‌تأخیر می‌اندازد. این ویژگی جهت بدترشدن علائم فلج معده (گاستروپارزی) می‌بشود که در مبتلایان به دیابت نوع ۱ شایع است.

در بیماری فلج معده اعصاب معده به‌خوبی کار نمی‌کنند. به این علت غذا بیش‌ازحد در معده باقی می‌ماند و با شدت طبیعی خالی نمی‌بشود.

سوزش معده و سرِدل، نفخ و حالت تهوع از علائم فلج معده می باشند. در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که از فلج معده نیز رنج می‌برند، تنظیم زمان‌بندی مصرف انسولین و غذا زیاد دشوار است. چون پیش‌بینی این که غذا چه‌وقتی هضم و جذب می‌بشود، کار سختی است.

یک مطالعه‌ی کنترل‌شده بر روی ۱۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۱ و فلج معده انجام گرفت. مصرف آب همراه با ۲ قاشق غذاخوری (۳۰ میلی‌لیتر) سرکه‌ سیب نسبت به مصرف آب خالی، جهت افزایش دیدنی زمان باقی‌ماندن غذا در معده‌ی این افراد شد.

۲. عوارض گوارشی

بروز برخی عوارض گوارشی در عده ای از مضرات سرکه سیب است.

امکان پذیر سرکه سیب جهت ابراز عوارض گوارشی ناخوشایندی در برخی افراد بشود. بر پایه مطالعات انجام‌گرفته بر روی جانوران و انسان‌ها مصرف استیک اسید و سرکه سیب می‌تواند جهت افت اشتها، حس سیری و افت تدریجی کالری دریافتی بشود.

یقیناً مطالعه‌ای کنترل‌شده نشان داد در برخی موارد افت اشتها و مصرف غذا می‌تواند جهت افت ابراز سوء‌هاضمه بشود.

در مطالعه‌ای، مصرف یک نوشیدنی محتوی ۲۵ گرم سرکه سیب جهت افت اشتهای‌ شرکت‌کنندگان شد. ولی از نظر دیگر حالت تهوع در آنها افزایش یافت. حالت تهوع این افراد وقتی که نوشیدنی‌شان طعم بدی داشت، تشدید می‌شد.

مصرف سرکه سیب به مبتلایان کولیت روده، التهابات دستگاه گوارشی و زخم معده نیز پیشنهاد نمی‌بشود.

۳. افت سطح پتاسیم و تضعیف استخوان‌ها

تا این مدت مطالعه‌ی کنترل‌شده‌ای درمورد تأثیرات سرکه سیب بر سطح پتاسیم خون و سلامت استخوان وجود ندارد.

بااین‌حال گزارش‌هایی وجود دارد که مصرف زیاد سرکه‌ سیب در درازمدت می‌تواند جهت افت پتاسیم خون و تضعیف استخوان بشود.

یک زن ۲۸ ساله‌ به‌زمان ۶ سال روزانه ۲۵۰ میلی‌لیتر سرکه سیب را در آب مخلوط کرده و می‌نوشید. بعد از این زمان، او به‌خاطر سطح پایین پتاسیم خون و وجود موارد غیرطبیعی در ترکیب خون به بیمارستان مراجعه کرد. معاینات زیاد تر نشان داد که این زن به پوکی استخوان نیز مبتلا شده که در این سن اتفاق‌ی نادری است. پزشکان معالج این زن اعتقاد دارند مصرف زیاد سرکه سیب جهت شده تا مواد معدنی از استخوان این زن خارج بشوند تا اسید خون او را خنثی کنند. این چنین آنها اعتقاد دارند سطح بالای اسید از راه اندازی استخوان تازه جلوگیری کرده است.

یقیناً شایان ذکر است مقدار مصرفی این زن زیاد زیاد تر از مقداری است که اکثر افراد مصرف می‌کنند. این چنین او این کار را چندین سال انجام داده می بود.

۴. فرسایش مینای دندان

فرسایش مینای دندان یکی دیگر از زیان های سرکه سیب است. غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی می‌توانند به مینای دندان صدمه بزنند. تأثیر نوشابه‌ها و آبمیوه‌ها بر روی فرسایش مینای دندان به‌طور گسترده‌ای مطالعه شده است. اما برخی مطالعات نشان خواهند داد استیک اسید حاضر در سرکه نیز امکان پذیر به مینای دندان صدمه بزند.

در یک مطالعه‌ی آزمایشگاهی، مینای دندان عقل در چندین نوع سرکه سیب با pH متفاوت از ۲٫۷ تا ۳٫۹۵ فرو برده شد. سرکه‌ سیب جهت افت ۱ تا ۲۰ درصدی مواد معدنی دندان بعد از ۴ ساعت شد.

یقیناً این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی و خارج از محیط دهان انجام گرفت. بزاق حاضر در دهان تا حدی اسید را خنثی می‌کند. با همه این تفاسیر شواهدی وجود دارد که مصرف زیاد سرکه سیب به مینای دندان صدمه می‌زند.

در موردی، دختر ۱۵ ساله‌ای که روزانه ۲۳۷ میلی‌لیتر سرکه‌ی سیب رقیق‌نشده را مصرف می‌کرد، دچار پوسیدگی دندان شدید شد.

۵. سوزش مری

از زیان های سرکه سیب در زمان مصرف بیشتر از حد می‌توان به سوزش مری اشاره کرد. سرکه سیب می‌تواند خطر سوزش مری (گلو) را افزایش بدهد.

بازدید‌ای درمورد نوشیدنی‌هایی که کودکان به‌طور اتفاقی می‌خورند نشان داد که استیک اسید ناشی از سرکه شایع‌ترین علت ابراز سوزش مری در کودکان است.

محققان سرکه را به‌گفتن یک ماده‌ی سوزاننده معارفه کرده‌اند و پیشنهاد می‌کنند والدین آن را دور از دسترس کودکان نگهداری کنند.

تا این مدت موردی از سوزش مری ناشی از مصرف سرکه سیب گزارش نشده است. ولی یک زن مدعی شده، هنگامی یک قرص سرکه سیب در گلویش گیر کرد، جهت ابراز سوزش گلوی او شد. این زن مدعی شده، در تاثییر ابراز این اتفاق تا ۶ ماه عمل بلع را با سختی و درد انجام داده است.

۶. سوختگی پوست

امکان پذیر مصرف سرکه سیب بر روی پوست، به‌خاطر طبیعت اسیدی‌اش علتسوختگی پوست بشود. در یک مورد، دختر ۱۴ ساله‌ای بر پایه چیزی که در سایت‌ها مشاهده کرده می بود، برای از بین‌بردن خال روی بینی‌اش، چند قطره سرکه سیب روی آن ریخت. اما این عمل جهت صدمه‌دیدن پوست این ناحیه شد.

در یک مورد دیگر مادرِ یک پسر ۶ ساله که از چند بیماری رنج می‌برد، برای درمان عفونت پای پسرش بر روی آن چند قطره سرکه سیب ریخت که این کار جهت سوختگی پوست این ناحیه شد.

گزارش‌های فرد دیگر نیز وجود دارد که از سوختگی پوست به‌خاطر منفعت گیری از سرکه سیب حکایت دارند.

۷. تداخل دارویی

مضرات سرکه سیب - سرکه سیب ممکن است با برخی داروهای دیابت و مدر تداخل داشته باشد.

امکان پذیر سرکه سیب با برخی داروها تداخل داشته باشد. این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای دیابت: افرادی که انسولین یا داروهای تحریک‌کننده‌ی تشکیل انسولین را همراه با سرکه سیب مصرف می‌کنند، امکان پذیر افت خطرناک قند خون یا سطح پتاسیم را توانایی بکنند.
  • دیگوکسین (لانوکسین): این دارو سطح پتاسیم را افت می‌دهد. مصرف این داروها همراه با سرکه سیب امکان پذیر سطح پتاسیم بدن‌تان را بیش‌ازحد افت بدهد.
  • برخی داروهای مدر: برخی داروهای مدر می‌توانند علتتخلیه‌ی پتاسیم از بدن بشوند. برای جلوگیری از افت بیش‌ازحد پتاسیم، این داروها نباید با مقادیر بالای سرکه‌ سیب مصرف بشوند.

۸. تضعیف دستگاه ایمنی

از زیان های سرکه سیب می‌توان به تضعیف سیستم ایمنی بدن اشاره کرد. بر پایه شواهد حاضر پروبیوتیک‌ها و باکتری‌های سودمند حاضر در دستگاه گوارشی به تحکیم سیستم ایمنی پشتیبانی می‌کنند. سرکه سیب نیز یک مایع تخمیری است و تخمیر جهت افزایش خواص پروبیوتیک ها می‌بشود.

غذاهای تخمیری می‌توانند علتافزایش باکتری‌های سودمند در دستگاه گوارشی بشوند. غذاهایی همانند کلم‌ ترش که پایه‌ی سرکه دارند، این خاصیت را دارند. اما دلنشین است بدانید که سرکه سیب به‌تنهایی این چنین خاصیتی ندارد و نمی‌توانید برای تحکیم دستگاه ایمنی‌تان روی آن حساب بکنید.

۹. حس خستگی

مصرف زیاد سرکه سیب می‌تواند علتکمبود کالری ملزوم برای انجام فعالیت‌هایتان بشود و در توازن انرژی بدن‌تان اختلال تشکیل بکند.

اگر می‌خواهید مصرف سرکه سیب را اغاز کنید، بهتر است آن را در قولهای غذایی حاوی سبزیجات، پروتئین و کربوهیدرات و به‌گفتن جایگزینی برای سس یا چاشنی‌ها منفعت گیری بکنید. با این کار بدن‌تان می‌تواند انرژی موردنیازش را به‌دست بیاورد و احتمالا حتی جلوی مصرف کالری اضافه را گرفتید.

۱۰. افت وزن موقتی

علت این کار به آن خاطر است که زیاد تر وزنی که از دست می‌دهید، به‌خاطر از دست دادن آب است و با مصرف مجدد آب، وزن‌تان برمی‌گردد.

اگر در رژیم غذایی افت وزن‌تان به مصرف سرکه وابسته هستید، افت وزن اولیه می‌تواند سوخت و سازتان را آهسته و افت وزن را در آینده برای‌تان سخت‌تر بکند.

۱۱. احتمالا حتی علتافزایش اشتهایتان بشود

سرکه سیب به‌گفتن یک ماده‌ی غذایی افت اشتها شناخته شده است. اما مصرف مقدار بسیاری نوشیدنی محتوی سرکه سیب امکان پذیر حتی گرسنه‌ترتان بکند. در ابتدا احتمالا به‌خاطر مصرف مقدار بسیاری سرکه‌ سیب که با آب رقیق شده، حس سیری بکنید. ولی بعد از رفتن به دستشویی و دفع ادرار احتمالا گرسنه‌تر از قبل بشوید.

نحوه‌ی مصرف صحیح سرکه سیب

شما می‌توانید با مراعات موارد زیر سرکه سیب را مصرف بکنید:

  • مصرف‌تان را محدود کنید: ابتدا با مقادیر اندک سرکه سیب اغاز بکنید. رفته‌رفته و بسته به مقدار تحمل بدن‌تان مقدار مصرفی سرکه سیب را به حداکثر ۳۰ میلی‌لیتر در روز برسانید.
  • مقدار تماس دندان‌تان را با سرکه سیب به حداقل برسانید: برای این کار سرکه سیب را با آب مخلوط کرده و آن را با نی میل کنید.
  • شست‌وشوی دهان: بعد از مصرف دهان‌تان را بشویید. برای جلوگیری از صدمه به مینای دندان، بین مسواک زدن و مصرف سرکه سیب حداقل ۳۰ دقیقه وقفه تشکیل بکنید.
  • اگر از فلج معده رنج می‌برید، بهتر است از مصرف سرکه سیب چشم‌پوشی بکنید: درصورتی‌که از این عارضه رنج می‌برید، از مصرف سرکه سیب خودداری کرده یا مقدار مصرفی‌تان را به ۱ قاشق غذاخوری در روز برسانید و آن را همراه با آب یا در سالاد مصرف بکنید.
  • از حساسیت‌های خود آگاه باشید: حساسیت به سرکه سیب نادر است. اما اگر در تاثییر مصرف آن عکس العمل‌های آلرژیک ابراز کرد، بلافاصله مصرف آن را متوقف بکنید.

زیان های سرکه سیب برای قلب

مضرات سرکه سیب برای قلب
زیان های سرکه سیب برای قلب

اگرچه برخی مطالعات سرکه سیب را با افت سطح چربی خون یا بهبود متابولیسم مرتبط دانسته‌اند، اما مصرف بیش‌ازحد یا نادرست آن می‌تواند برای سلامت قلب زیان اور باشد. در ادامه به با اهمیت ترین زیان های سرکه سیب برای قلب اشاره می‌بشود:

افت شدید پتاسیم خون (هیپوکالمی)

مصرف مداوم سرکه سیب امکان پذیر علتکاهش سطح پتاسیم در بدن بشود. پتاسیم برای کارکرد منظم قلب الزامی است، و افتآن می‌تواند علتضربان نامنظم قلب (آریتمی) یا ضعف عضله‌ی قلب بشود.

تداخل با داروهای قلبی

سرکه سیب می‌تواند با برخی داروهای قلبی همانند دیورتیک‌ها، داروهای ضد سختی خون یا داروهای ضد انعقاد تداخل داشته باشد و تاثییر آن‌ها را کم یا زیاد کند. این نوشته امکان پذیر جهت بی‌ثباتی در سختی خون یا ضربان قلب بشود. این قضیه یکی از با اهمیت ترین زیان های سرکه سیب برای قلب است.

افزایش استرس فیزیولوژیک در افراد با بیماری‌های قلبی

مصرف بی‌رویه‌ی سرکه سیب امکان پذیر به‌واسطه‌ی اثرات اسیدی، متابولیسم بدن را تحت سختی قرار دهد. در افراد مبتلا به بیماری قلبی، این استرس می‌تواند خطر حملات قلبی یا تپش‌های شدید را افزایش دهد.

زیان های سرکه سیب برای عروس هلندی

مضرات سرکه سیب برای عروس هلندی
زیان های سرکه سیب برای عروس هلندی

احتمالا شنید باشید که سرکه سیب باری پرندگان، به خصوص عروس هلندی سودمند است، اما مواظب باشید! سرکه سیب با وجود خواصی که در مراقبت‌های خانگی برای انسان‌ها دارد، برای پرندگان زینتی همانند عروس هلندی (کوکاتیل) مشکل‌زا است. از جمله این مشکلات می‌توان به این موارد اشاره کرد:

تحریک دستگاه گوارش

مصرف خوراکی یا نوشیدن سرکه سیب رقیق‌نشده امکان پذیر علتتحریک معده و روده‌ی عروس هلندی بشود. این تحریک می‌تواند تبدیل اسهال، بی‌اشتهایی یا ناراحتی عمومی در پرنده گردد.

برهم خوردن اعتدال pH بدن

پرندگان سیستم بدنی حساسی دارند و مصرف منظم یا بیش‌ازحد سرکه سیب می‌تواند اعتدال اسیدی-قلیایی بدن آن‌ها را بر هم بزند، که در درازمدت بر کارکرد ارگان‌ها تاثییر منفی می‌گذارد.

صدمه به دستگاه تنفسی در صورت استنشاق بخار

منفعت گیری از سرکه سیب به‌گفتن تمیزکننده‌ی محیط قفس، اگر بدون تهویه‌ی مناسب انجام بشود، می‌تواند بخارهایی تشکیل کند که برای سیستم تنفسی حساس عروس هلندی خطرناک می باشند.

صدمه به پر و پوست در منفعت گیری‌ی موضعی نادرست

برخی افراد از سرکه سیب برای درمان مشکلات پوستی یا انگل‌های پرنده منفعت گیری می‌کنند، اما اگر این ماده به‌درستی رقیق نشود یا در دفعات زیاد منفعت گیری بشود، می‌تواند جهت خشکی پوست، ریزش پر و سوزش بشود.

تداخل با داروهای پرنده

اگر پرنده تحت درمان دارویی باشد، مصرف سرکه سیب امکان پذیر با جذب یا اثرگذاری داروها تداخل داشته باشد و روال درمان را مختل کند.

 

راه‌حل‌هایی برای این که هم قشنگ بمانیم هم سالم


هشدار! این نوشته فقط جنبه آموزشی دارد و برای منفعت گیری از آن ملزوم است با پزشک یا متخصص وابسته مشورت کنید. اطلاعات زیاد تر

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات فناوری

مقالات آموزشی

مقالات سلامتی