خواص باقلا و خواص باقلا پخته؛ ۶ خاصیت درمانی یکی از غنیترین منبع های فیبر_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
باقلا از خانواده حبوبات است و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. باقلا یکی از غنی ترین منبع های فیبر و پروتئین در بین مواد غذایی است. بهطوریکه در هر ۱۰۰ گرم باقلا ۲۶ میلیگرم پروتئین و ۲۸ میلیگرم فیبر وجود دارد. خواص باقلا در پشتیبانی به افت سختی خون و افت خط ابتلا به بیماری های قلبی زیاد موثر است. در این مقاله چطور شما را با خواص باقلا، قیمت غذایی باقلا، نحوه تهیه چاشنی باقلا و آووکادو و زیان های باقلا آشنا می کنیم. سپس هم میرویم سراغ خواص باقلا پخته.
بهعلاوه، در بین مواد غذایی، باقلا یکی از موادی است که بیشترین مقادیر فولات را دارد. با خوردن فقط یک لیوان باقلای پخته میتوانید ۱۷۷ میکروگرم معادل ۰٫۱۷۷ میلیگرم فولات دریافت کنید. فولات برای سوخت و ساز انرژی سودمند است و به تحکیم سیستم عصبی پشتیبانی میکند. این چنین به تشکیل گلبولهای قرمز سالمتر پشتیبانی میکند و برای خانمهای باردار هم مزایا تعداد بسیاری دارد.
تازه این همه ماجرا نیست. برخی تحقیقات نشان خواهند داد مصرف باقلا خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و افسردگی را هم افت میدهد.
مزایا باقلا
۱. باقلا میتواند خطر اختلالات مادرزادی را افت دهد
مصرف فولات، انرژی بسیاری به شما میدهد. بهعلاوه، باقلا مزایا بسیاری هم برای زنان باردار دارد. فولات خطر اختلالات مادرزادی را افت میدهد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها و خدمات سلامت عمومی آمریکا تحقیقاتی را در این مورد انجام داده است. مطابق این تحقیقات همهی زنان بین سنین ۱۵ و ۴۵ ساله بهتر است روزی ۰٫۴ میلیگرم فولیک اسید دریافت کنند. فولیک اسید خطر ابتدای نوزاد به اختلالات مادرزادی را افت میدهد. مصرف این ماده زیاد الزامی است، چون زیاد تر این اختلالات در هفتههای اول بارداری بهوجود میآیند. امکان پذیر شما در این دوران ندانید که باردار هستید.
مجلهی «گزارش علمی» اخیرا تحقیقی درمورد تأثیر مکملهای اسید فولیک بر روی اختلالات مادرزادی قلبی انتشار کرده است. نتایج متناقضی درمورد تأثیر مصرف مکملهای اسید فولیک در دوران بارداری و خطر ابتلا به نارسایی قلبی مادرزادی بهدست آمدهاند. یقیناً چند گزارش هم می باشند که قبول میکنند بین مصرف اسید فولیک و افت گمان ابتلا به نارسایی قلبی مادرزادی رابطهی مستقیم وجود دارد.
۲. باقلا از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری میکند
یکی از با اهمیت ترین خواص باقلا جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان است. فقط یک لیوان باقلا میتواند ۳۶ درصد از مقدار منگنز موردنیاز بدن شما را فراهم کند. بزرگسالان روزانه به ۱۱ میلیگرم منگنز نیاز دارند. ولی منگنز چه اهمیتی دارد؟ منگنز مزایا بسیاری برای بدن دارد؛ بهاختصاصی برای استخوانها سودمند است. منگنز پشتیبانی میکند حجم استخوانها زیاد تر شوند. بهعلاوه، منگنز افتکلسیم را بهبود میبخشد.
تقریبا ۹۹ درصد از کلسیم بدن در استخوانها و دندانها ذخیره شده است. برای همین هم منگنز برای داشتن استخوانهایی محکم واقعا سودمند است. درواقع، منگنز از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری میکند. کتابخانهی ملی علومپزشکی آمریکا پیشنهاد میکند، منفعت گیری از انواع منگنز بههمراه کلسیم، زینک (روی) و مس میتواند «زوال استخوان ستون فقرات در زنان مسن» را بهتأخیر بیندازد.
۳. باقلا میتواند سختی خون بالا را درمان کند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افت دهد
یکی از با اهمیت ترین خواص باقلا افت سختی خون است. اخیرا منیزیم موردتوجه اختصاصیی پزشکان بوده است. زیاد تر به این خاطر که تعداد بسیاری از آمریکاییها به افتاین مادهی معدنی مهم مبتلا می باشند. این چنین منیزیم نقش مهمی در سلامت قلب ایفا میکند. سختی خون بالا یکی از عوامل خطرآفرین در بیماری های قلبی و سکته مغزی است. تحقیقات نشان خواهند داد منیزیم میتواند سختی خون را پایین بیاورد.
۱۲ آزمایش بالینی در این مورد انجام شده است. در این آزمایشات ۵۴۵ شرکتکنندهی مبتلا به سختی خون بالا برای ۲۶ هفته از مکمل منیزیم منفعت گیری کردند. نتیجه این شد که سختی خون سیستولیک این افراد مقداری افت اشکار کرد.
اما تحقیق فرد دیگر نشان داد که منفعت گیری از مکمل منیزیم برای ۳ تا ۲۴ هفته سختی خون سیستولیک و دیاستولیک را مقداری افت میدهد. یقیناً این افت به این خاطر می بود که مکمل منیزیم بههمراه میوهها و سبزیجات سرشار از منیزیم و غذاهای کمچربی منفعت گیری شدند.
۴. باقلا سیستم ایمنی را تحکیم میکند
خواص باقلا در تحکیم سیستم ایمنی بدن موثر است. باقلا حاوی مقدار بسیاری مس است. مس به سلامت سلولهای خونی پشتیبانی میکند. گلبولهای سفید نقش مهمی در بدن دارند، چون مولکولهای بیماریزا را از بین میبرند. گلبولهای سفید نهایتا رادیکال های آزاد حاضر در بدن را از بین میبرند.
مس کارکرد گلبولهای سفید را در بدن بهبود میبخشد، ولی بدن بهتنهایی نمیتواند مس کافی تشکیل کند. برای همین هم باید از مکملهای غذایی یا غذاهایی سرشار از مس همانند باقلا منفعت گیری کرد.
وجود مس برای داشتن گلبولهای سفید سالم الزامی است. بدون این گلبولها، بدن درمعرض بیماری و عفونت قرار میگیرد. برای همین هم افتمس در بدن بهشدت خطرناک است.
تحقیقی درمورد توانایی مس برای ازبین بردن رادیکالهای آزاد در ژاپن انجام شد. این تحقیق بعدا در «ژورنال سلامت محیطی و علم پیشگیری» انتشار شد. این تحقیق مشخص می کند عصارهی متانولیک بهدستآمده از باقلا با بالا رفتن سن به تحکیم آنتی اکسیدانها پشتیبانی میکند.
۵. باقلا به شما انرژی میدهد
از دیگر خواص باقلا میتوان به افزایش انرژی بدن اشاره کرد. بهخاطر وجود آهن، باقلا میتواند انرژی بسیاری به شما بدهد. یک لیوان باقلای پختهشده میتواند تقریبا ۱۴ درصد آهن موردنیاز روزانهی شما را فراهم کند. این چنین آهن به شما انرژی میدهد، چون آهن برای تشکیل هموگلوبین ملزوم است. هموگلوبین اکسیژن را به همه نقاط بدن میبرد و آن را به سلولها میدهد.
اگر به افتآهن مبتلا هستید، اکسیژن در بدن افت مییابد و حس خستگی و بیحالی میکنید. این قضیه امکان پذیر به آنمی منجر بشود. خوردن باقلای سرشار از آهن میتواند خستگی و علائم دیگر آنمی را از بین ببرد.
اما اگر به فاویسم یا G6PD مبتلا هستید، خوردن باقلا میتواند برایتان خطرناک باشد. دیویسین، کانویسین و ایزورامیل موادی می باشند که در باقلا وجود دارند؛ این مواد شیمیایی خاصیت اکسیدکنندگی دارند. برای همین هم افراد مبتلا به فاویسم باید از باقلا دوری کنند.
۶. باقلا میتواند اندامهای حرکتی شما را تحکیم کند
برخی تحقیقات نشان خواهند داد باقلا میتواند به کنترل علائم بیماری پارکینسون پشتیبانی کند. تحقیقی در این مورد در «ژورنال تحقیقات تشخیصی و بالینی» انتشار شد. این تحقیق روی باقلا و پوست آن، باقلای حلشده در آب و الکل و باقلای جوانهزدهی خشکشده متمرکز می بود. باقلا علتمیبشود مقدار لوودوپا و سیدوپا در خون افزایش اشکار کند. این افزایش علتمیبشود بیماران مبتلا به پارکینسون حرکت راحتتری داشتهباشند. یقیناً باقلا هیچ عوارض جانبی هم ندارد.
حقیقت هایی درمورد قیمت غذایی باقلا
یک لیوان (۱۷۰ گرم) از دانههای بزرگ باقلای پختهشده حاوی این مواد مغذی است:
- ۱۸۷ کالری
- ۳۳,۴ گرم کربوهیدرات
- ۱۲,۹ گرم پروتئین
- ۰,۷ گرم چربی
- ۹,۲ گرم فیبر
- ۰,۱۷۷ میلیگرم فولات (۴۴ درصد از مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۷ میلیگرم منگنز (۳۶ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۴ میلیگرم مس (۲۲ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۲۱۲ میلیگرم فسفر (۲۱ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۷۳,۱ میلیگرم منیزیم (۱۸ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۲,۵ میلیگرم آهن (۱۴ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۴۵۶ میلیگرم پتاسیم (۱۳ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۲ میلیگرم تیامین (۱۱ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۱,۷ میلیگرم روی (۱۱ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۲ میلیگرم ریبوفلاوین (۰ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۰۰۴۹ میلیگرم ویتامین K (شش درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۱,۲ میلیگرم نیاسین (۶ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۱ میلیگرم ویتامین B6 (شش درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۶۱,۲ میلیگرم کلسیم (۶ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
- ۰,۰۰۴۴ میلیگرم سلنیم (۶ درصد مقدار پیشنهادشده روزانه)
فولات
فولات در فرایندهای بیوشیمیایی بسیاری تأثیر دارد. ازجملهی آنها میتوان به تشکیل مواد ژنتیک، ساختن سلولها و سوختوساز آمینواسیدها اشاره کرد. فولات این چنین برای تشکیل و رشد سلولهای تازه الزامی است. اگر قبل و در طول بارداری از فولات منفعت گیری کنید، گمان ابتلای نوزادتان به اختلالات مادرزادی افت اشکار میکند.
مطابق تحقیقات مرکز مکملهای غذایی همهی ما برای تشکیل گلبولهای قرمز سالم و جلوگیری از کم خونی به فولات نیاز داریم.
یک لیوان باقلای پختهشده حاوی ۴۴ درصد مقدار روزانهی فولات است.
آهن
باقلا هم همانند زیاد تر دولپهایها سرشار از آهن می باشند. یک لیوان باقلا ۳ میلیگرم آهن دارد. این مقدار ۳۲ درصد آهن موردنیاز روزانه برای مردان و ۱۴ درصد مقدار موردنیاز روزانه برای زنان است. با اهمیت ترین ماموریتی آهن حمل کردن اکسیژن به همه نقاط بدن است. ولی آنزیمهایی می باشند که بهپشتیبانی آهن، افتاکسیژن در بدن را حس و پشتیبانی میکنند تا بدن با شرایط تازه تطبیق اشکار کند.
آهن این چنین بهگفتن آنتی اکسیدان به تحکیم سیستم ایمنی بدن پشتیبانی میکند. گلبولهای سفید خون باکتریها را از بین میبرند. این آنتیاکسیدانها از گلبولهای سفید محافظت میکنند.
روی
آنتیاکسیدانها درواقع پروتئینهایی می باشند که فرایندهای شیمیایی داخل بدن را تسریع میکنند. مطابق تحقیقات لینوس پالینگ (Linus Pauling) تقریبا ۱۰۰ آنزیم در بدن وجود دارند که برای کار خود به روی نیاز دارند.
روی برای رشد طبیعی بدن الزامی است. افتروی میتواند علتتأخیر در رشد و یا رشد ناقص سیستم عصبی بشود. اگر بهاندازهی کافی در بدن خود روی نداشته باشید، سیستم ایمنی شما ضعیفتر خواهد شد. افتروی علتمیبشود گلبولهای سفید کمتری داشته باشید.
روی حاضر در یک لیوان باقلا ۱۵ درصد مقدار موردنیاز روزانهی مردان و ۲۱ درصد مقدار موردنیاز روزانهی زنان را راه اندازی میدهد.
هشدارها
اگر به بیماری پارکینسون مبتلا هستید، قبل از خوردن باقلا با پزشک خود مشورت کنید. باقلا منبع طبیعی برای لوودوپا است. لوودوپا به دوپامین انتقالدهندههای عصبی تبدیل میبشود. دوپامین یکی از داروهایی است که برای درمان بیماری پارکینسون تجویز میبشود. مطابق تحقیقات دانشکدهی پزشکی مریلند خوردن باقلا برای این بیماران هم خوب است و هم بد.
برای همین هم پزشک خودتان که با شرایط شما آشناست باید حالت را بازدید کند.
آماده کردن باقلا
دانههای تازه و سبز باقلا آنقدر نرم می باشند که میتوان آن را خام خورد. ولی باقلای رسیده را حتما باید پوست بکنید. دانههای باقلا را از پوستش خارج کنید و در آب جوش بریزید. سپس آنها را در آب سرد بریزید. در این صورت به راحتی میتوانید پوستهی سفت آن را جدا کنید.
میتوانید باقلای پوستکنده را در غذاهای گوناگون منفعت گیری کنید. درادامه دستوری ساده برای خوردن باقلا ذکر شده است.
چاشنی باقلا و آووکادو
مواد ملزوم
نحوه تهیه
- باقلاها را از پوست بیرون بیاورید.
- سپس باقلاهای بدون پوست را در آبجوش و مقداری نمک بریزید و بگذارید ۹۰ ثانیه بماند.
- سپس آنها را آبکش کنید و زیر آب سرد بگیرید.
- پوستهی سفید باقلاها را جدا کنید. سپس در ماهیتابه بریزید و مقداری آن را با روغن زیتون تفت بدهید. سپس فلفلقرمز را اضافه کنید. مواد را با مقداری نمک و فلفل مزهدار کنید. سپس اجازه دهید سرد شوند.
- اکنون پوست آووکادو را با دقت بِکَنید. آن را خرد کنید و در یک کاسهی کوچک بریزید.
- مخلوط باقلا را به آووکادو اضافه کنید و با گوشتکوب، خوب له کنید.
- آبلیمو و جعفری تازه را اضافه و مخلوط کنید.
- میتوانید این چاشنی خوشمزه را روی نان تست بمالید و سرو کنید. یا این که میتوانید آن را با مقداری روغن زیتون، ریحان و نمک تزئین کنید.
نکاتی دلنشین درمورد باقلا
نام علمی باقلا «ویسیا فابا» (vicia faba) است. این گیاه گلدار از خانوادهی «وچ» (vetch) و باقلائیان محسوب میبشود.
زادگاه باقلا هم همانند عدس و نخود در منطقهی مدیترانه یا جنوبغربی آسیا است. باقلا زمانها یکی از غذاهای مهم مردم مصر، یونان و رُم باستان می بود. و نهایتا در امتداد رودخانهی نیل به اتیوپی، شمال هند و چین هم راه اشکار کرد.
بهصورت طبیعی، گیاه باقلا تنهی ضخیمی دارد که میتواند تا قد ۰٫۵ تا ۱٫۸ متر ایستاده بماند. برگهای آن بین ۱۰ تا ۲۵ سانتیمتر بلند می باشند. رنگ آنها سبز-خاکستری است. گل باقالی پنج گلبرگ دارد و وسط آن یک لکهی تیره است. یقیناً نوع قرمز آن هم وجود دارد که دانشمندان موفق شدهاند آن را از انقراض نجات دهند. گلهای باقلا عطر شیرینی دارند و زنبورها را به خود جذب میکنند.
زیان های باقلا
دانشمندان میگویند به گمان زیاد باقلا میتواند در ازبینبردن علائم افسردگی سودمند باشد. یک علت برای این ادعا، وجود لوودوپا در باقلا است. بدن میتواند لوودوپا را به دوپامین تبدیل کند. دوپامین انتقالدهندهی عصبی است که میتواند روی خلقوخو تأثیر بگذارد.
اما مقدار لوودوپا در دانههای باقلا متفاوت است. برای همین هم مزایا آن امکان پذیر همیشه یکسان نباشد. برخی محققان باور دارند که مقدار زیاد لوودوپا در بدن علتکمبود ویتامین B6 میبشود. این افتخود میتواند علتافسردگی بشود.
برخی پزشکان میگویند اگر از داروهای مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز یا اختصارا MAIO برای درمان افسردگی منفعت گیری میکنید، بهتر است باقلا نخورید. یقیناً قبلا هم گفتیم که اگر به فاویسم مبتلا هستید، نباید باقلا بخورید.
بهعلاوه امکان پذیر برخی افراد به باقلا حساسیت داشته باشند. یقیناً اگر باقلا را خوب بپزید امکان پذیر حساسیت شما علائم کمتری در بدن شما تشکیل کند.
خواص باقلا پخته

باقلا پخته یکی از پرخاصیتترین حبوبات است که قرنها در آشپزی ایرانی و طب سنتی مورد منفعت گیری قرار گرفته. این دانهی مغذی نهتنها طعمی دلچسب دارد، بلکه سرشار از ترکیباتی سودمند برای بدن است. در ادامه با با اهمیت ترین خواص باقلا پخته آشنا میشوید:
۱. سرشار از پروتئین گیاهی
باقلا پخته یک منبع عالی برای دریافت پروتئین گیاهی است، بهاختصاصی برای افرادی که گوشت مصرف نمیکنند یا به جستوجو رژیم گیاهخواری می باشند.
- مناسب برای ساخت عضله و ترمیم بافتهای بدن
- پشتیبانی به حس سیری طویلتر
- جانشین مناسب برای گوشت در قولهای غذایی
۲. تحکیمکننده سیستم ایمنی
مقدار بالای ویتامین C، روی و دیگر آنتیاکسیدانهای طبیعی در باقلا پخته، نقش مهمی در تحکیم سیستم دفاعی بدن دارند.
- پشتیبانی به مقابله با ویروسها و باکتریها
- افت گمان ابتلا به بیماریهای فصلی
- افت التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن
۳. سودمند برای سلامت قلب
وجود پتاسیم، فیبر محلول و منیزیم در باقلا پخته علتبهبود کارکرد قلب و افت خطر بیماریهای قلبی میبشود.
- افت سختی خون بالا
- افت سطح کلسترول LDL (بد)
- بهبود گردش خون و سلامت عروق
۴. حمایتاز کارکرد مغز و اعصاب
باقلا پخته حاوی فولات، آهن و منگنز است که به تحکیم کارکرد مغز و جلوگیری از خستگی ذهنی پشتیبانی میکند.
- سودمند برای تمرکز و حافظه
- مناسب برای دوران بارداری (پشتیبانی به رشد مغز جنین)
- افت ریسک ابتلا به آلزایمر در سنین بالا
۵. پشتیبانی به بهبود گوارش
فیبر حاضر در باقلا، کارکرد دستگاه گوارش را بهبود میبخشد و به اعتدال فلور میکروبی روده پشتیبانی میکند.
- پیشگیری از یبوست
- تسهیل در هضم غذا
- بهبود سلامت کلی رودهها
۶. پشتیبانی به افت وزن
باقلا پخته با داشتن ترکیب مناسبی از فیبر و پروتئین، حس سیری را افزایش داده و مانع پرخوری میبشود.
- افت کالری دریافتی روزانه
- مناسب برای برنامههای رژیم لاغری
- کنترل اشتها در قولهای بینوعده
۷. مناسب برای افراد کمخون
مقدار قابلتوجهی آهن در باقلا پخته وجود دارد که برای افراد دچار کمخونی زیاد سودمند است.
- افزایش سطح هموگلوبین خون
- مناسب برای بانوان در دوره قاعدگی یا بارداری
- جذب بهتر آهن با مصرف همزمان ویتامین C
سوالات متداول درمورد باقلا پخته
کالری باقالا پخته چه مقدار است؟
هر ۱۰۰ گرم باقلا پخته نزدیک به ۱۱۰ تا ۱۲۵ کالری دارد. این مقدار امکان پذیر با دقت به روش پخت (با یا بدون روغن و نمک) مقداری متفاوت باشد. باقلا پخته یک گزینه نسبتاً کمکالری و در عین حال سیرکننده است که برای رژیمهای لاغری مناسب به حساب می اید.
طبع باقلا پخته سرد است یا گرم؟
در طب سنتی ایران، طبع باقلا پخته سرد و خشک در نظر گرفته میبشود. به همین علت پیشنهاد میبشود همراه با مصلحات گرم همانند گلپر، زیره، فلفل سیاه یا سرکه مصرف بشود تا از ابراز نفخ یا سردی معده جلوگیری بشود.
خواص باقلا پخته در طب سنتی چیست؟
در طب سنتی، باقلا پخته بهگفتن غذایی خونساز، مقوی و ادرارآور شناخته میبشود. برخی از خواص باقلا پخته در این طب عبارتاند از:
- پشتیبانی به درمان کمخونی (بهاختصاصی با مصرف همراه مصلحات)
- پاکسازی کلیه و مثانه
- افت التهاب مفاصل
- تحکیم نیروی جنسی در مردان
- تسکین سرفه خشک (در صورت پخت با سرکه و مصرف بهصورت گرم)
دقت: افرادی که دچار ضعف معده یا مزاج زیاد سرد می باشند، باید باقلا را با احتیاط و همراه با ادویههای گرم مصرف کنند.
آیا خوردن باقالی پخته در دوران بارداری مجاز است؟
بله، خوردن باقالا پخته در بارداری در حالت کلی بیخطر است و حتی میتواند سودمند باشد، چون سرشار از فولات، آهن و فیبر است که برای رشد جنین و سلامت مادر الزامیاند. با این حال:
- باید با احتیاط و در حد متعادل مصرف بشود
- در صورت سابقه بیماری فاویسم در مادر یا جنین، باقلا ممنوع است
- برای جلوگیری از نفخ، باقلا را کاملاً بپزید و با ادویه گرم مصرف کنید
نظر: پیش از مصرف منظم باقلا در دوران بارداری، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
سخن آخر
باقلا تأثیر شگفتانگیزی روی تحکیم سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از پوکی استخوان دارد. حتی پشتیبانی میکند زنان باردار فولات موردنیاز بدن خود را فراهم کنند. برای همین هم اضافه کردن باقلا به رژیم غذایی میتواند مزایا بسیاری برای شما داشته باشد. باقلا حتی میتواند حرکت، سلامت قلب و سطح انرژی شما را بهبود ببخشد.
اما مصرف باقلا برای افرادی که افسردگی دارند، یا به فاویسم یا حساسیت مبتلا می باشند سودمند نیست. اگر سپس از خوردن باقلا دچار مشکلاتی شدید، بهتر است از مصرف مجددی باقلا جلوگیری کنید. ولی اگر خورید و مشکلی برایتان پیش نیامد، بهتر است این دانهی خوشمزه را همیشه در رژیم خود بگنجانید. مزایا آن میتوانند تأثیرات مثبت بسیاری روی سلامت شما و کودکانتان داشته باشند.
دسته بندی مطالب