چرا دیوار داخل بورس نشد؟ بازدید مانع ها و چالشهای ورود دیوار به بازار سرمایه_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
قرار می بود امروز «دیوار» سپس از چند سال تلاش داخل بورس بشود، اما همه چیز در لحظه آخر خراب شد و دیوار پشتِ در بازار اندوخته ماند. مدیرعامل «دیوار» امروز به رسانهها او گفت که جلسه هیئت پذیرفتن دیوار در بورس، که مطابق برنامه قرار می بود پیش از ظهر ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ برگزار بشود، بهصورت ناگهانی لغو شد. این چندمین بار است که دیوار تلاش میکند داخل بورس بشود، اما موفق نمیبشود. اما ماجرا چیست؟
داستان ورود دیوار به بورس
دیوار از سال ۱۳۹۹ بهجستوجو ورود به بازار اندوخته و اراعه سهام در بورس می بود. این عمل میتوانست علتشفافیت مالی، افزایش اندوخته، گسترش خدمات و ترقی جایگاه برند دیوار بشود. بااینحال، باوجود کوششهای چندساله، دیوار تا بحال موفق به ورود به بورس نشده است. چرا؟
اشکان آرمندهی، مدیرعامل دیوار در اینباره به پیوست میگوید:
همیشه با اهمیت ترین مانع ما در این مسیر وجود سرآوا در ترکیب سهامداری هزاردستان گفتن میشد چرا که این نوشته به حرف های نهادهای امنیتی مشکلزا می بود و همین مسأله را علت صادر نکردن تأییدهای ملزوم امنیتی به ما اظهار میکردند.
در ادامه این گزارش، به بازدید دلایل عدم پیروزی دیوار در ورود به بازار اندوخته، مانع ها حاضر، چالشهای حقوقی و امنیتی، و آینده احتمالی این شرکت در مسیر بورسی شدن میپردازیم.
دلایل اهمیت ورود دیوار به بورس
احتمالا شما هم با خود بگویید چه اهمیتی دارد که دیوار داخل بورس بشود؟ بورس ایران که سالها است قرمز است چه منفعتای برای دیوار دارد.
۱. افزایش شفافیت مالی و اعتبار برند
ورود به بورس یک فرآیند نظارتی دقیق، الزام اراعه گزارشهای مالی شفاف و حسابرسیشده است. برای دیوار، این عمل میتوانست علتافزایش اعتبار نزد کاربران، اندوختهگذاران و نهادهای دولتی بشود. به طور کلی ورود به بورس علتافزایش اعتبار کسبوکارها میبشود.
۲. جذب اندوخته برای گسترش زیاد تر
دیوار در نقطهای است که اندوختههای شخصی رشد جدی به پشتیبانی آن نخواهند کرد. یکی از با اهمیت ترین مزایای ورود به بورس، امکان جذب اندوخته از بازار برای گسترشی کسبوکار است. دیوار میتوانست با منفعت گیری از منبع های مالی تازه، خدمات خود را گسترش دهد، در حوزههایی همانند پرداختهای آنلاین، لجستیک و تبلیغات دیجیتال اندوختهگذاری کند و سهم بیشتری از بازار را در اختیار بگیرد.
۳. تشکیل زمان برای اندوختهگذاران و سهامداران
ورود به بورس، سهام دیوار را به یک دارایی قابل خرید وفروش تبدیل میکرد که میتوانست برای اندوختهگذاران دلنشین باشد. کارمندان و سهامداران اولیهی دیوار میتوانستند از این زمان برای نقدشوندگی اندوختهی خود منفعت گیری کنند.
باوجود این مزایا، ورود دیوار به بورس با مانع ها بسیاری روبه رو شد. در ادامه به این مانع ها میپردازیم.
مانع ها و چالشهای ورود دیوار به بورس و عمل های برای از بین بردن آن
همانطور که پیشتر اشاره شد، یکی از مهمترین مانع ها ورود دیوار به بورس، مسائل امنیتی و حساسیتهای نهادهای نظارتی بر ترکیب سهامداری این شرکت بوده است. شرکت «سرآوا»، که یکی از سهامداران هلدینگ «هزاردستان» (مالک دیوار) می بود، از سوی برخی نهادهای امنیتی یک عامل مشکلساز شناخته میشد.
سرآوا در قبل نیز به علت شراکت در شرکتهای بزرگی همانند دیجیکالا، تپسی و کافهبازار، مورد دقت نهادهای امنیتی قرار گرفته می بود. این نهادها نگرانیهایی درموردی منبع های مالی و ارتباطات خارجی این شرکت داشتند. در نتیجه، وجود سرآوا در ترکیب سهامداران دیوار علتایجاد مانع در مسیر بورسی شدن این شرکت شد.
مدیر عامل دیوار: علت عدم برگزاری جلسه و توقف بورسی شدن دیوار را نمیدانیم
در ۲۲ اسفند ۱۴۰۳، جلسهی هیئت پذیرفتن دیوار در بورس که قرار می بود برگزار بشود، بهصورت ناگهانی لغو شد. مدیرعامل دیوار خبرداد که علت این نوشته، عدم اراعهی جواب شفاف از سوی نهادهای امنیتی، بهاختصاصی اطلاعات سپاه، برای صدور تأییدیههای ملزوم بوده است.
مدیرعامل دیوار با اشاره به این که جلسه امروز باید برگزار میشد به زومیت او گفت:
اگر در مهلت مقرر پاسخی از نهاد امنیتی درمورد شرکتی که خواست پذیرفتن داده است دریافت نشود، شرکت بورس میتواند فرآیند پذیرفتن را ادامه دهد و جلسات ملزوم را برگزار کند. جلسه امروز برای پذیرفتن دیوار در بورس نیز بر همین مبنا هماهنگ شده می بود، اما در نهایت، این جلسه امروز و در لحظات آخر، به همان علت همیشگی و تکراری یعنی مخالفت نهادهای امنیتی لغو شد.
مشکل همیشگی: عدم جواب شفاف از سوی نهادهای نظارتی
یکی دیگر از مشکلاتی که دیوار با آن مواجه شده، عدم دریافت جواب اشکار و شفاف از سوی نهادهای امنیتی است. وزارت اطلاعات تأییدیهی خود را برای ورود دیوار به بورس صادر کرده است، اما اطلاعات سپاه تا این مدت نظر رسمی خود را اظهار نکرده است.
این نوشته علتایجاد سردرگمی و ابهام شده است، چون در نبوده است یک موضع اشکار، اندوختهگذاران و مدیران دیوار نمی توانند برای آیندهی این شرکت برنامهریزی کنند.
نبوده است قوانین اشکار برای شرکتهای پلتفرمی در بازار اندوخته
از دیگر از چالشهای ورود دیوار به بورس، نبوده است قوانین اشکار و سازگار برای پذیرفتن شرکتهای پلتفرمی در بازار اندوخته ایران است. بورس تهران تا بحال شرکتهایی همانند اسنپ، دیجیکالا و دیوار را در نقش استارتاپهای بزرگ به رسمیت نشناخته و چارچوب مشخصی برای برسی قیمتگذاری و کارکرد مالی این شرکتها ندارد.
این عدم تطابق بین قوانین بورس و مدل کسبوکار شرکتهای پلتفرمی علتشده فرآیند پذیرفتن این شرکتها طویل و پیچیده باشد.
آیا دیوار در آینده بورسی خواهد شد؟
باوجود چالشهای به وجود امده، مدیران دیوار تا این مدت بهجستوجو ورود به بورس می باشند. با این همه مسئلهای که باید مورد دقت تصمیمگیران باشد این است که مانع تراشی بر سر راه بازیگرانی چون دیوار دستآوردی جز دلسردیدیگران بازیگران اکوسیستم فناوری و تجارت ندارد. در دوران که سرزمین محتاج قدمهای مثبت اقتصادی است نباید بر سر راه بازیگران موثر، خلاق و مولدی چون دیوار سنگ ریخت.
دسته بندی مطالب