هنر تسلی دادن به دیگران در ۴ گام_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
اگر تابهحال یکی از عزیزترین آدمهای زندگیتان دچار درد و اندوه شدیدی شدهباشد، حتما فهمید شدهاید که تسلیدادن به او و به دست آوردن اسایش اصلا کار سادهای نیست. بعضی اوقات نمیدانیم باید چه بگوییم، چطور حرکت کنیم و چه واکنشی نشان دهیم که سودمند باشد. آیا باید امید بدهیم و یا بهتر است راه حل نظر کنیم؟ احتمالا هم این که کنارش باشیم و سخن بگوییدهایش را بشنویم، کافی باشد. تسلی دادن به دیگران کاری هنرمندانه و ظریف است.
حقیقت این است که هر فردی در روبه رو با غم و اندوه به برخورد متغیری نیاز دارد و اگر نتوانید عکس العمل مناسبی در روبه رو ناراحتی او از خود نشان دهید، امکان پذیر کوششهای شما نتیجه معکوسی داشتهباشد. در این نوشته، میخواهیم نگاهی عمیقتر به هنر «تسلیدادن» داشتهباشیم و با ۴ مرحلهای که افراد عموما در روبه رو با رنج و اندوه طی میکنند، آشنا شویم. حتما در ادامه با ما همراه باشید.
مدل چهارگانه روبه رو با سختیها
هر بار که با اندوه شدید و اتفاق ناگواری روبه رو میشویم، دچار مدل چهارگانه زیر میشویم. در هر مرحله از این مدل، احساسات متغیری را توانایی میکنیم و به عکس العملهای متغیری نیز نیاز داریم. اگر این ۴ مرحله را بشناسید و بدانید که هر فردی در هر یک از این مرحله های چه احساساتی را توانایی میکند، راحتتر میتوانید با آنها همدلی کنید. در ادامه، این مدل چهارگانه را بهطور مفصل به شما معارفه کردهایم:
مرحله اول: سردرگمی یا شوک
وقتی که پیشامد ناگوار و غیر منتظره رخ میدهد، همه ما برای فهمیدن این که چه چیزی رخ داده و چه احساسی داریم، نیازمند زمان هستیم. برای فهمیدن بهتر این نوشته، فکر کنید که بعد از یک سفر طویل لذتقسمت به خانه برمیگردید و فهمید میشوید که از آپارتمان شما دزدی شده و برخی از اشیای قیمتی شما بهسرقت رفتهاست. در این چنین شرایطی، به گمان زیاد دچار شوک و سردرگمی میشوید و نمیدانید چه واکنشی باید نشان دهید. اگر یکی از عزیزان شما با این چنین رخدادی روبه رو شد، بهتر است استراتژی زیر را برای تسلیدادن به او درپیش بگیرید:
- تلاش کنید با وجود همدلانه و کلماتتان به او نشان دهید که سختبودن شرایط را فهمیدن میکنید.
- به او بگویید احساساتی که با آنها روبه رو است، کاملا طبیعی می باشند.
- بدون قطعکردن سخن بگوییدهایش یا اراعه راه حل، به سخنهایش گوش کنید.
- اگر تا این مدت سردرگم است، به او پشتیبانی کنید شرایط را فهمیدن کند.
- با قبول سخنهایش یا بازگوکردن آنها، به او نشان دهید که درکش میکنید.
در این مرحله، نباید تمرکز مهم شما روی حل مشکل باشد؛ بلکه باید به فرد پشتیبانی کنید احساساتش را پردازش کند و از شوک اولیه خارج بشود.
مرحله دوم: توانایی احساسات ناخوشایند و عدم آمادگی برای بهترشدن
در این مرحله، فرد احساسات منفی شدیدی را توانایی میکند و به گمان زیاد برای عبور از این شرایط، آماده نیست. بعضی اوقات اوقات احساساتی همانند غم، خشم و ناراحتی برای فرد الزامی است و به او پشتیبانی میکند که با آنچه برایش رخ داده است، کنار بیاید. برای مثال اگر عزیزی را از دست بدهیم، کاملا طبیعی است که برای مدتی طویل دچار غم از دست دادن او باشیم و نخواهیم از حالت ناراحتی و گریهکردن بیرون بیاییم.
یا در مثال قبل، اگر از خانه شما دزدی بشود، به گمان زیاد دلواپس ضرورهای مالی به وجود امده هستید و نسبت به دزدی که این خسارت را به شما داخل کرده، خشم شدیدی در دلتان حس میکنید. برای پشتیبانی به فردی که در این مرحله قرار دارد، میتوانید از راهکارهای زیر پشتیبانی بگیرید:
- در این مرحله نیز گوشدادن فعالانه مهم است. لطفا خوب به آنچه طرف مقابلتان به زبان میآورد گوش کنید و بدون قضاوت یا قطعکردن سخن بگوییدهایش، به او اجازه دهید که احساساتش را گفتن کند.
- به او نشان دهید که درکش میکنید و احساساتش را میپذیرید.
- با بازگویی سخن بگوییدهایش، به او نشان دهید که ناراحتی، خشمگینی و اضطرابش قابل فهمیدن است.
- بدون پافشاری یا عجله کردن، به او پشتیبانی کنید که کمکم از این شرایط خارج شده و داخل مرحله بعدی بشود.
دقت کنید که در این مرحله فرد نمیخواهد حس بهتری داشتهباشد و تلاش برای خوشحالکردن او یا اراعه راهحل، امکان پذیر نتیجه عکس داشتهباشد. بهترین کار این است که با او همدلی کنید و اجازه دهید احساساتش را تخلیه کند.
مرحله سوم: آماده برای بهترشدن
در این مرحله، فرد تا این مدت با احساسات منفی خود دچار است، اما از آنها خسته شده و میخواهد حس و حال بهتری اشکار کند. در این حالت، نقش شما برای عبور از این شرایط پررنگتر میبشود.
اگر حس کردید فرد مورد نظر شما تمایل دارد احساسات و عواطف منفی خود را کنار بگذارد، میتوانید از راهکارهای زیر پشتیبانی بگیرید:
- به طرف مقابلتان پشتیبانی کنید زاویه دیدش را تحول دهد و از جنبه مثبتتری به قضیه نگاه کند. دقت کنید که در این مورد نباید افراط و تفریط به خرج دهید و فرد را دلزده کنید.
- از حمایتفیزیکی غافل نشوید. بعضی اوقات اوقات مواردی همانند درآغوشگرفتن یا فشردن دست، میتواند حس بهتری به فرد منتقل کند.
- فرد در این مرحله تا این مدت با احساساتی همانند غم و اندوه (از شدید تا متوسط)، افسردگی، انواع اضطراب، خشم و حس گناه روبه رو است. حتما باید این احساسات را بهرسمیت بشناسید و به او نشان دهید که درکش میکنید.
- تلاش کنید او را به فعالیتی لذتقسمت همانند پیادهروی، سفر و تماشای فیلم ترغیب کنید تا کمکم احوالاتش تحول کند.
- اگر تا این مدت برایش مبهم است که چرا با این چنین احساساتی دچار است، با او سخن بگویید کنید تا بتواند کلافهای سردرگم ذهنش را باز کند.
- اگر راهکاری میشناسید که به از بین بردن سریع مشکل پشتیبانی میکند، کوتاه نکنید.
مسئله مهمی که در این مرحله باید به آن دقت داشتهباشید، این است که روش آرامشدن هر شخصی متفاوت است. برخی به شنیدن جملات امیدوارکننده علاقه دارند و برخیهای دیگر از شنیدن این سخن بگوییدها، عصبی خواهد شد. یکی لمس فیزیکی دوست دارد و فرد دیگر از آن بیزار است. به این علت، باید مناسبترین عکس العمل را در روبه رو احساسات فرد ابراز دهید و اگر او را خوب نمیشناسید، از خودش سوال کنید که چه رفتاری در لحظه حال او را خوب میکند.
مرحله چهارم: بهترشدن و تلاش برای پیداکردن راه حل
در این مرحله، فرد احساسات منفی خود را پشت سر گذاشته و آماده است که برای از بین بردن مشکلش راهکار عملی اشکار کند. در این چنین شرایطی، شما میتوانید با فرد همفکری کنید و او را در مسیر حل مشکلی پشتیبانی کنید. در این مورد نیز مثال دزدی را در نظر بگیرید: به علت این که گرامی شما خسارت مالی دیده، قطعا پشتیبانی مالی از سوی اطرافیان راهگشا خواهد می بود. علاوه بر این، میتوانید نظر دهید تا تمهیدات امنیتی بیشتری برای منزلش در نظر بگیرد تا از ابراز این چنین رخدادی در آینده جلوگیری بشود.
برای آنکه در این مرحله نیز نهایت همدلی را به طرف مقابلتان نشان دهید، میتوانید از راهکارهای زیر پشتیبانی بگیرید:
- برای پیداکردن راه حل، تمرین طوفان فکری راه بیندازید.
- فهرستی از راه حلهای احتمالی برای مشکلتان اشکار کنید.
- اگر توانایی و اطلاعات کافی دارید، پیشنهادها و راهکارهای کاربردی نظر کنید.
- اگر کمکی از دستتان برمیآید، حتما در فرایند حل قضیه حضوری فعال داشتهباشید.
دقت داشتهباشید که در این مرحله، حل قضیه مهمتر از همدردی است. هرچند که فرد هم چنان به حمایتنیاز دارد، اما این که در مسیر حل مشکل قرار بگیرد، مهمتر است.
همدلی یک توانایی مورد قیمت است!
تسلیدادن به دیگران و همدلی درست، مهارتی است که به ممارست و شناخت دقیق شرایط روحی فرد نیاز دارد. مطابق مدل چهارگانهای که در این نوشته معارفه کردیم، آموختیم که یک فرد سوگوار و رنجدیده چطور از بین درد و اندوه عبور میکند و در هر مرحله، چطور باید با او حرکت کنیم. در آخر، بهیاد داشتهباشید که گاه انعکاس یک اتفاق در درون آدمها از آن چیزی که بهنظر میرسد، زیاد تر است و با مقداری همدلی و همراهی، میتوانیم به دوستان و عزیزانمان پشتیبانی کنیم از مرحله های سخت زندگیشان راحتتر عبور کنند. اگر راهکاری برای پرورش توانایی همدلی و تسلیدادن به دیگران میشناسید، حتما آن را در قسمت نظرات با ما نیز نقل کنید.
منبع: psychologytoday

علت تعداد بسیاری از خیانتهای زناشویی یا طلاقها این است که نمیدانیم با شریک زندگی یا همسر خود چطور ربط برقرار کنیم.
این مجموعه صوتی را گوش دهید و تأثیرش بر زندگی مشترکتان را حس کنید.
دسته بندی مطالب