برخورد عظیم عامل چرخش بزرگترین قمر منظومه شمسی شد_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
مطالعات تازه نشان خواهند داد که گانیمد، بزرگترین قمر سیاره مشتری، در قبلای دور متحمل یک برخورد عظیم شده است. این برخورد نه تنها دهانهای عظیم بر روی سطح این قمر تشکیل کرده، بلکه علتشده است که گانیمد حول محور خود بچرخد و دهانه برخورد همیشه رو به سیاره مشتری باشد.
به نقل از سرویس اخبار نجوم رسانه فناوری تکنا، دانشمندان بر این باورند که نزدیک به ۴ میلیارد سال پیش، یک سیارک زیاد بزرگ با قطری نزدیک به ۱۸۵ مایل (۲۹۸ کیلومتر) با زاویهای تقریباً عمود به سطح گانیمد برخورد کرده است. نیروی عظیم این برخورد، دهانهای به قطر نزدیک به ۱۶۰۰ کیلومتر تشکیل کرده و علتشده است که مواد حاصل از برخورد به اطراف پراکنده شده و مجدداً بر روی سطح قمر رسوب کنند.
دکتر نائوکی هیراتا، دانشمند سیارهای در دانشگاه کوبه ژاپن، با مطالعهی شیارهای حاضر بر روی سطح گانیمد به این نتیجه رسیده است. وی معتقد است که این شیارها در واقع باقی مانده حلقههای متحدالمرکزی می باشند که در تاثییر این برخورد عظیم تشکیل شدهاند. همانندسازیهای کامپیوتری نشان خواهند داد که برخورد این سیارک به گانیمد نه تنها علتایجاد دهانه بزرگی شده، بلکه علتشده است که مرکز جرم این قمر تحول کند و در نتیجه، گانیمد حول محور جدیدی به چرخش درآید. به عبارت دیگر، برخورد سیارک علتشده است که دهانه تشکیل شده همیشه رو به سیاره مشتری باشد.
این اتفاقات تأثیرات شگرفی بر ساختار داخلی و سطح گانیمد داشته است. دانشمندان بر این باورند که این برخورد علتشده است که لایههای سطحی گانیمد به طور کامل از بین رفته و ساختار داخلی آن دستخوش تغییرات قابل توجهی بشود. این چنین، امکان پذیر این برخورد بر وجود اقیانوس آب شور در زیر سطح گانیمد نیز تأثیر گذاشته باشد.
برای قبول این فرضیه، دانشمندان چشم به راه نتایج ماموریت Juice آژانس فضایی اروپا می باشند. این کاوشگر که در سال قبل به سوی مشتری پرتاب شده است، به زودی به این سیاره و قمرهای آن خواهد رسید و با منفعت گیری از ابزارهای علمی پیشرفته، به مطالعهی دقیق گانیمد و دیگر قمرهای مشتری خواهد پرداخت.
برای مشاهده تازه ترین خبرها به صفحه اخبار علمی رسانه تکنا مراجعه کنید.
دسته بندی مطالب