تلسکوپ جیمز وب تصاویری از تولد کهکشانهای اولیه را شکار میکند!_سیاه پوش
نوشته و ویرایش شده توسط مجله سیاه پوش
اخبار شوقانگیزی از دنیای نجوم به گوش میرسد! تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) که به گفتن قدرتمندترین تلسکوپ فضایی ساخته شده تا به حال شناخته میبشود، در تازه ترین شاهکار خود موفق به ثبت تصاویری خیرهکننده از تولد کهکشانهای اولیه در دورهای موسوم به “عصر باز-یونش” شده است.
به نقل از سرویس اخبار نجوم و هوافضا آژانس خبری تکنا، این کشف شگفت انگیز که دریچهای نو به سوی فهمیدن چگونگی شکلگیری جهان هستی میگشاید. دانشمندان تا بحال موفق به رصد کهکشانهای باستانی در این دوره شده بودند، اما JWST برای اولین بار تصاویری از لحظهی تولد واقعی این کهکشانها و شکلگیری اولین ستارگان در آنها را به ثبت رسانده است.
دکتر کاسپر هاینز، نویسندهی مهم این مطالعه و اخترفیزیکدان دانشگاه کپنهاگ، در این باره میگوید: “این کهکشانها همانند جزایر درخشان در دریایی از گاز خنثی و تاریک میهمانند. بدون JWST، امکان رصد این کهکشانهای زیاد اولیه و فهمیدن روال شکلگیری آنها وجود نداشت.”محققان در این مطالعه، ۱۲ کهکشان اولیه را که قدمت آنها به نزدیک به ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون سال بعد از انفجار بزرگ میرسد، مورد بازدید قرار دادند. در آن زمان، جهان تنها ۳ درصد از سن جاری خود را داشت و غرق در ابرهای متراکم گاز هیدروژن خنثی می بود.
مقصد مهم این مطالعه، یافتن کهکشانهایی می بود که در آنها تابش الکترومغناطیسی توسط این ابرهای گاز جذب میبشود. این اتفاق نشانگر آن است که این کهکشانها به طور فعال در حال تبدیل گاز هیدروژن به ستارگان تازه بودهاند. بازدید طیف کهکشانهای باستانی (طول موجهای گوناگون نور ساطع شده از آنها) شواهدی را مبنی بر جذب نور توسط مقادیر بسیاری گاز هیدروژن خنثی در سه کهکشان آشکار کرد.
دکتر داراچ واتسون، همکار نویسندهی این مطالعه، در این باره میگوید: “این یافته مشخص می کند که ناظر تجمع گاز هیدروژن خنثی برای راه اندازی کهکشانها هستیم. این گاز سرد شده، متراکم میبشود و ستارگان جدیدی را به وجود میآورد.”
راه اندازی ستارگان اولیه نقشی اساسی در گذار جهان از “عصر تاریکی کیهانی” به “عصر باز-یونش” ایفا کرد. با ظهور ستارگان و کهکشانها از ابرهای گاز متراکم، تابش آنها گاز اطراف را یونیزه کرده و کم کم فضای کیهان را از وضعیتی تاریک و مات به وضعیتی شفاف و قابل رویت تبدیل کرد. اگرچه JWST پیش از این نیز کهکشانهای باستانی را از این دوره رصد کرده می بود، اما به حرف هایی دکتر هاینز، این نخستین بار است که اخترشناسان ناظر “تولد واقعی آنها و در نتیجه، ساخت اولین سامانههای ستارهای در جهان” بودهاند. تایید این یافتهها با مشاهدات بعدی توسط JWST میتواند به فهمیدن عمیقتر ماهیت ابرهای گازی که وقتی جهان را نهان میکردند و چگونگی پیدایش اولین کهکشانها پشتیبانی کند. این کشف بینظیر گامی بلند در جهت فهمیدن تاریخچهی کیهان و راز آفرینش هستی به حساب می اید.
دسته بندی مطالب