آیا شیر مادر فاسد می بشود؟
امکان پذیر این سوال برایتان پیش بیاید که «آیا شیر مادر فاسد میشود؟» بله، امکان پذیر مادرانی که شیرشان را میدوشند و به نوزادشان خواهند داد، فهمید شوند شیر خراب شده است. در این مقاله نشانههای فاسدشدن شیر مادر را میگوییم و نکاتی برای پیشگیری از این اتفاق نقل میکنیم. با ما همراه باشید.
علائم خرابشدن شیر مادر
۱. ظاهر نامطلوب
بعد از دوشیدن شیر مادر و ریختنش در ظرف مخصوص، شیر طبق معمول به ۲ لایه تقسیم میبشود: لایه شیر و خامه. چربی شیر کمکم بهسمت بالا میآید و لایه خامه را راه اندازی میدهد و لایه باقیمانده زیرین هم لایه شیر است. اگر شیر سالم باشد، چرخش و تکانی سریع علتترکیبشدن ۲ لایه با هم میبشود و در صورتی که سپس از چندین بار چرخش تا این مدت لایههای شیر از هم جدا باشند، به گمان زیاد شیر خراب شده است.
۲. بوی ترشیدگی
بوی شیر هر مادر امکان پذیر با بوی شیر مادری دیگر متفاوت باشد. در واقع این تحول بو ناشی از عوامل بسیاری همانند رژیم غذایی مادر و داروهایی است که مصرف میکند. برخی مادران میگویند شیرشان بوی بد صابونمانندی میدهد که علتش لیپاز زیاد شیر آنهاست. در این چنین حالتی تعیین فاسد یا سالمبودن شیر کار راحتی نیست. بااینحال میتوانید با آزمایشی از سالم یا خراببودن شیر یقین شوید.
برای آزمودن شیر مقدار مقداری از شیر مادر را بهزمان یک هفته منجمد کنید. سپس از یک هفته، بگذارید یخ شیر باز بشود و بوی آن را بازدید کنید. اگر شیر لیپاز بسیاری داشته باشد، به گمان زیاد بوی صابون، فلز یا ماهی میدهد. بااینحال شیر برای مصرف کودک مناسب است. شما میتوانید فعالیت لیپاز را با جوشاندن شیر مادر غیرفعال کنید. اگر شیر ترش شده است یا بوی گندیدگی میدهد، یعنی دچار اکسیداسیون شیمیایی شده است. این شیر فاسد شده است و باید آن را دور بریزید. میتوانید شیر ذخیرهشده را با تکههای مساوی شیر تازه دوشیدهشده مخلوط کنید تا طعم صابون را رقیق و کودک را تشویق به شیرخوردن کنید.
۳. طعم نامطلوب
قبل از ذخیرهکردن شیر، طعم آن را بچشید. اگر شیر مزه ترشی میدهد، یعنی به گمان زیاد فاسد شده است. برای برسی سلامت شیر میتوانید آزمایشی را انجام دهید که در تکه قبل گفتیم، یعنی شیر را بهزمان یک هفته نگهداری کنید و تغییرات طعم را برسی کنید. طعم صابون، فلز یا ماهی شیر بهگمان زیاد بهجهت لیپاز زیاد آن است. در کل شیر دوشیدهشده نباید زیاد تر از ۴ روز در یخچال نگهداری بشود. ماندن زیاد تر شیر در یخچال علتفاسدشدن آن خواهد شد.
اگر نوزاد شیر فاسدشده را مصرف کند، چه اتفاقی میافتد؟
اکنون میدانید که آیا شیر مادر فاسد میشود یا نه و نشانههای شیر فاسد را هم میشناسید. با این حال امکان پذیر بعضی اوقات ندانید که شیر ذخیرهشده شما خراب شده است و نوزاد را با شیر فاسد تغذیه کنید. علائم تغذیه نوزاد با شیر فاسد را در این تکه میگوییم.
۱. امتناع از شیرخوردن
کارشناسان اعتقاد دارند که امتناع مداوم نوزاد از شیرخوردن نشاندهنده این است که نوزاد طعم شیر را دوست ندارد. در صورتی که نوزادتان مدام از خوردن شیر امتناع میکند یا در میانه شیرخوردن ناآرام است، طعم شیرتان را بازدید کنید.
۲. تفکردن مکرر یا استفراغ
نوزادان سیستم گوارشی حساسی دارند و اگر شیر فاسد بخورند، دچار اختلالات گوارشی همانند اسهال و استفراغ خواهد شد. نشانه دیگر خراببودن شیر تحول در دفعات دفع یا نوع مدفوع آنهاست. اگر فهمید شدید تعداد دفع نوزاد افزایش یافته، مدفوعش آبکی است یا مشکلات گوارشی فرد دیگر دارد، شیر ذخیرهشده را بازدید و با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
۳. تبکردن
گرچه در این حالت تب کودک نشانهای رایج نیست، برخی از کودکان امکان پذیر بعد از خوردن شیر فاسد دچار تب خفیف تا شدید شوند. طبق معمول وقتی کودک تب میکند که بهخاطر مراعاتنکردن بهداشت، باکتریها شیر را آلوده کرده باشند. در این چنین مواردی، کودکان چند ساعت بعد از خوردن شیر ذخیرهشده فاسد دچار تب خواهد شد که زیاد تر اوقات با نشانههای فرد دیگر همانند اسهال و استفراغ همراه است.
۴. عفونت شدید
در موارد نادر امکان پذیر تغذیه نوزاد با شیر فاسد تبدیل عفونتهای خطرناکی همانند کرونوباکتر ساکازاکی بشود. این عفونت امکان پذیر مشکلات جدی برای سلامت نوزاد تشکیل کند. به همین علت مهم است که همه نکات مربوط به شیوه نگهداری صحیح شیر مادر را مراعات کنید.
۵. کمآبی بدن
یکی دیگر از علائمی که امکان پذیر بهعلت مصرف شیر فاسد تشکیل بشود، کمآبی بدن است که تبدیل خوابآلودگی، بیتحرکی مفرط و ادرار تیره و کمتر از حد معمول میبشود.
نکاتی برای پیشگیری از فاسدشدن شیر دوشیدهشده مادر
در این تکه نکاتی را میگوییم که برای نگه داری سلامت شیر دوشیدهشده باید مراعات کنید:
- قبل از دوشیدن شیر، دستها و سینههای خود را با آب و صابون بشویید.
- شیردوش و لوازم جانبی از جمله ظروف نگهداری شیر را بعد از هربار منفعت گیری، تمیز و ضدعفونی کنید.
- در بطری یا ظرف نگهداری شیر را محکم ببندید تا شیر از اکسیداسیون شیمیایی و جذب بوی دیگر سبزیجات و میوههای داخل یخچال در امان بماند.
- قبل از دادن شیر دوشیدهشده به نوزاد، سلامت آن را با بازدید طعم، رنگ و قوام شیر برسی کنید.
- شیر را بلافاصله بعد از دوشیدن در یخچال بگذارید. شیر نگهداریشده در دمای ۴۰ درجه فارنهایت (۴ درجه سانتیگراد) ۴ تا ۶ روز قابلمنفعت گیری است.
- برای افزایش زمان نگهداری شیر آن را منجمد نکنید.
- ظرف شیر را در انتهاییترین تکه یخچال قرار دهید که کمترین و پایدارترین دما را دارد، چون باز و بستهشدن در بر آن تأثیری ندارد.
- اگر نمیتوانید بلافاصله شیر را در یخچال قرار دهید، ظرف نگهداری شیر را چند دقیقه لای حوله خنک بگذارید. شیر تازه دوشیدهشده مادر تا ۴ ساعت در دمای ۱۶ تا ۲۹ درجه سانتیگراد قابلمنفعت گیری است.
- هرچه شیر زیاد تر بیرون بماند، گمان فاسدشدن آن زیاد تر میبشود.
شما بگویید
بهنظر شما چه عوامل فرد دیگر بر فاسدشدن شیر مادر تأثیر دارند؟ لطفا نظرات و ازمایش ها ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان به اشتراک بگذارید.